09/27/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

“Бедният Димитър” започва отново след погрома

Ройтерс

Атински търговец, който стана свидетел на това как неговото малко магазинче за алкохолни напитки заедно с цялата стока изгоря до основи по време на сблъсъците между силите на реда и протестиращите срещу строгите мерки за икономии на правителството, отвори магазинчето си три месеца по-късно, сега обаче сериозно задлъжнял.

Димитрис Птохос, чието име на гръцки означава “бедният Димитър”, видя как буйстващи младежи запалиха радиопредавател, който премина през площад Синтагма, достигна до неговия магазин и го запали. “Това беше кошмар”, каза Птохос, който е пазел магазина си през нощта с помощта на няколко свои приятели, въоръжени с тояги. “Будката се запали и единственото, което можех да видя, бе как изгаря бъдещето на моите деца”.

Сега на 40-годишния Птохос, който е женен с две малки деца, му се свива стомаха при звука на викащи демонстранти, запътили се към площада пред парламента. Той обаче бе решен да вземе необходимите пари на заем, за да започне от начало, след като бе загубил всичките си спестявания и след като застрахователите отказаха да покрият щетите, нанесени на бизнеса му. Основният му приоритет е гордостта, а не парите, казва той.

“Защо? Защото искаш да останеш в играта, дори когато губиш пари”, заяви за Ройтерс Птохос от лъскавия ремонтиран магазин, който бе построен на мястото на предишния. “Искаш да допринесеш с нещо за обществото. Не искаш майка ти да те нарече мързеливец”.

Неговата будка подобно на десетки хиляди други из цяла Гърция е част от ежедневния живот в столицата, където живеят 5 милиона души. Обгорелите останки от будката напомняха за сблъсъците през юни, наред с изпочупените прозорци и мраморни плочки, които все още са разпръснати из центъра на града. Птохос казва, че не храни лоши чувства към протестиращите.

През седмиците, довели до насилието, бизнесът е процъфтявал, тъй като Птохос е снабдявал с основни продукти временния лагер, който възникна на площад Синтагма и се превърна в център на протестите срещу икономиите на правителството, имащи за цел да се справят с финансовата криза в Гърция. Младите и възрастните демонстранти, които лагеруваха на площада, се събираха около магазина с питиета и снаксове, за да обсъждат политиката, беднотията, бъдещето и мерките за икономии, а въздухът се изпълваше с дима от техните цигари. Птохос им продаваше студен чай и шоколад сутрин и кутии студена бира вечер.

“Те идваха при мен и ме питаха какво мисля за нещата. (Будката) бе мястото, където всеки можеше да изрази мнението си за политиката, философията, психологията, живота”, разказа Птохос. “Атмосферата бе чудесна. Нямам нищо против демонстрантите. Благодаря на Господ, че ги изпрати, те осигуриха хляба на моята маса”.

Управлението на магазин с напитки в Гърция винаги е била една от “затворените професии”. Тези, които не получат в наследство вече действащо разрешително, могат да заплатят големи суми, за да получат такова, обикновено стотици хиляди евро. Същото се отнася и за такситата. От 2008 г., когато неколкоседмични сблъсъци заради убийството на 15-годишно момче от полицията парализираха централната част на Атина, застрахователните компании отказват да подновят договорите си с магазините в този район, каза Птохос.

“Отглеждах двете си деца често в този магазин, а сега тяхното бъдеще е унищожено”, каза Птохос. “Когато умра, те ще наследят моя дълг”, заяви той, обяснявайки, че е трябвало да даде допълнителни гаранции чрез своя дом, за да получи заем от банката и да закупи разрешителното преди шест години. Този път той е трябвало да отиде при приятели, за да събере необходимите 40 000 евро, за да изгради отново своя бизнес, да го снабди със стока и да продължи.

Птохос посочи полупразните рафтове, които преди протестите бяха препълнени със стока. Всеки от двадесетината рафтове струваше около 500 евро, каза Птохос, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване