09/27/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

За петрола на Либия или изгубени в пясъците

в. Файненшъл таймс

Усилията да се съживи петролната промишленост на Либия ще имат глобални последици. Кладенецът C-1 в петролото поле Зелтен, на 450 км югозападно от Бенгази, заема специално място в петролната промишленост на Либия. Това е първият кладенец в страната, който започнал през септември 1961 година да изпомпва промишлени количества - 20 000 барела дневно. Петдесет години по-късно клапата на капака на кладенеца показва стойност малко над нулата. Очевидната липса на повреда обаче предполага, че Зелтен ще може да възобнови скоро производството.

На други места обаче нещата не стоят така. Близките петролни полета, както и главните терминали за износ по южните средиземноморски брегове имат ясни следи от повреди, чието поправяне ще отнеме месеци. Дори в Зелтен жилищният комплекс е разграбен и електричество няма, което възпрепятства връщането на работниците.

Революцията създаде голяма пречка за петролната промишленост на страната. Ще бъдат необходими месеци, та дори и години, за да се възстановят производствените нива от преди войната. Но изпълнителни директори и служители се надяват, че страната, която се радва на най-големите резерви в Африка, може да произведе много повече петрол през идните 20 години, ако новата управляваща класа следва правилната политика. През 1969 година, когато Кадафи дойде на власт, Либия произвеждаше почти колкото Саудитска Арабия - съответно 3,1 млн. барела дневно и 3,3 млн. барела дневно, което бе ясен знак за потенциала й.

Либийският петрол е много по-важен за глобалната икономика и петролната промишленост, отколкото изглежда на пръв поглед. Преди да започне въстанието Либия доставяше около 1,6 млн. барела дневно - едва два процента от световния добив, почти колкото потреблението на Италия, според Международната агенция за енергията (МАЕ). Тази цифра обаче е подвеждаща. Либия произвежда особено висококачествен суров петрол, търсен от западните рафинерии заради ниското съдържание на сяра. Либийският сорт петрол отговаря на новите строги правила за опазване на околната среда за бензина и дизела.

Трудно е да се намерят точни цифри, но според висши служители в сектора страната е една от водещите производителки на петрол с ниско съдържание на сяра, който е 10-15 % от световното производство. Освен това близостта на Либия до Европа намалява разходите по транспорта.

Производството на либийски петрол спря и рафинериите започнаха да се надпреварват да търсят висококачествени алтернативи, пък което доведе до повишение на цените. Цената на петрола Брент, който е световен сорт, се повиши до най-високото си ниво през последните две години - 127,02 долара за барел в началото на април. Това доведе до ускоряване на инфлацията, която пък накара финансовите власти, включително и Европейската централна банка, да вдигнат лихвите.

Прекъсването на доставките заради войната накара Саудитска Арабия да повиши производството си до близо 10 млн. барела дневно, което бе 30-годишен максимум. Въпреки това саудитският суров петрол е със средно качество, така че макар кралството да успя да покрие загубата на обем, то не можа да компенсира разликата в качеството. Тъй като пазарът за висококачествен петрол продължи да се затяга, вдигайки цените, МАЕ разпореди да бъдат деблокирани стратегическите резерви на страните членки. Това се бе случвало само два пъти досега.

Заедно със забавянето на растежа на световното търсене на петрол и ефекта от разпореденото от МАЕ освобождаване на стратегически запаси, очакваното завръщане на Либия на петролния пазар тласка цените надолу. Петролът Брент поевтиня до близо 110 долара на барел. Надеждите обаче могат да отидат отвъд реалността. Страната произвежда само около 160 000 барела дневно от най-източните си находища Сарир и Месла, от които едва около 100 000 барела дневно ще бъдат изнасяни - по-малко от една десета от нивото преди войната.

Въпреки това Нури Беруйен, новият директор на National Oil Company - NOC, посочва, че производството може да достигне ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване