09/27/11 15:05
(http://www.klassa.bg/)

Защо е добре да сме самоуверени

От шофьорските способности до прогнозите за тенденциите на фондовата борса – хората са склонни към прекалена самоувереност. Въпреки рисковете от пътни инциденти, пазарни балони и насилие, които вървят ръка за ръка със самоувереността, тя често е добра стратегия, особено в ситуации, които са на кантар, показва изследване на университета „Дейвис“ в Калифорния, цитирано от „Дискавъри“.
Няколко изследвания показали, че прекалената самоувереност е широкоразпространена. 94% от професорите смятали, че техните преподавателски умения са над средните, 70% от гимназистите оценили лидерските си способности като по-високи от тези на останалите, а други изследвания показали, че мъжете често надценяват своята привлекателност. Учените решили да разберат защо самоувереността е еволюирала въпреки всички рискове, които носи. Те разработили прост модел. Идеята била да се представи награда, която е ценна за двама души, като всеки от тях трябвало да реши дали иска да я придобие или не. Ако никой не искал наградата или само единият от двамата предявявал претенции към нея, резултатът бил прост. Ако и двамата я искали обаче, възниквал конфликт, в който съперниците трябвало да премерят силите си. Моделът показал, че прекалената самоувереност почти винаги води до успех. Това се оказало така не само когато съперниците са двама, но и когато в конфликта участват три или повече страни.
Основният извод на учените е, че е добре да се борим докрай и да рискуваме дори когато мислим, че опонентът може би е по-силен, защото никога не можем да сме сигурни каква е цялата картина. Не става въпрос обаче за блъфиране, а действително да вярваме, че сме по-силни или по-умни. Анализът на примери от историята – от финансовите кризи до войните, показва, че подобни катастрофи могат да бъдат избегнати в бъдеще.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване