09/27/11 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

Какво се вижда в светлината на пламъците от Катуница?

Снимки: Импакт прес груп

Случва се и малкото камъче да обърне колата, също и малката искра да запали големия пожар. В случая искрата е налице – вятърът я носи от Катуница. Носи я – към българското бъдеще. Естествено, този трагичен прецедент беше достатъчно обилно обговорен. Обгледан откъде ли не, пророкуван как ли не – според темперамента и политическите щения на публичните врачове и врачки.

Демонстрира се и съответната строгост от страна на съответните държавни мъже: Бойко Борисов например не се поколеба да насоли дори любимото си МВР, което прояви специфични тактически умения, оставяйки погрома да се вихри, както си иска. Показа се и висша държавническа отговорност: президент и премиер припнаха в Катуница и заговориха така, като да са си плюли в устата. И всичко това става – забележете – в първите дни на предизборната кампания. Разгръща се като неин фон.

В цялото това обговаряне имаше един неизменен рефрен, произнасян със съответния апломб: пламъците от дворците на цар Киро да не бъдат носени на голямата политическа клада. Случаят бил чисто криминален, заявяваха полицаи, магистрати, политици и прочее… (тук от благоприличие пропускаме една дума).
Ще обясним обаче защо тази дума ни иде на езика: защото случаят – брутално убийство на деветнадесетгодишно момче – може и да е криминален, неговият контекст обаче не е, неговите мотиви също. Те са чисто политически и не могат да бъдат инакви. И са продукт на корупцията, безхаберието и институционалната разруха, поразили българската държава през последните десетилетия.

Искате доказателства? Добре, имате ги. Ще започна с едно твърдение, с което мнозина няма да се съгласят: този прецедент няма етнически характер. Да – етническото е налице, но не то е първичното в този конфликт; то само го оцветява и радикализира. Конфликтът е между самозабравилата се мутра и обикновените хора. И е институционално заложен: чрез толерантността на държавата именно към мутрите – и нейното нехайство към редовите граждани.

Съжалявам, че трябва да го кажа – но такива конфликти има навсякъде в България. Например в Дупница, където тъй наречените “братя” Галеви се отнасят към обитателите на своя феод точно по същия начин, по който цар Киро към българите в Катуница. Някой да е изприпкал дотам да показва принципност, твърдост и единомислие? Уви, не е.

В хода на цялото това обговаряне се казаха много смехотворни неща, но рекорда като че ли принадлежи на твърдението, че прокуратурата била проверявала имущественото състояние на цар Киро – и то не впоследствие, а от няколко дни преди трагичните сблъсъци. И не само неговите, а на още неколцина лица с различна верска и етническа принадлежност. След това съобщение, огласено не от друг, а от Бойко Борисов, следва много внимателно да се огледаме в огледалото – да не би да плуват корабчета в очите ни.

Пита се какво всъщност е правила въпросната прокуратура досега. Още от времето на социализма тъй наречения “цар” е набрал присъди за към 30 години затвор – как тогава е станало така, че има чисто съдебно минало? Как е спипван да произвежда такова количество фалшив алкохол, с което може да се напие цяла България, да придобива незаконно общински имоти, да заплашва с убийство, да не плаща данъци, да бъде най-големия длъжник на ВИК в държавата – и си е останал недосегаем?

Виждал съм неговата къща още през 90-те години: улицата покрай този кич беше преградена с бариера, а до бариерата имаше караулка с пазвантин (далеч преди Трактора да курдиса същия естериор на уличката на баретите) – и това ли е останало неизвестно за българските магистрати? Или дребната подробност, че в същата тази къща се пазеше стоманена каса за скъпоценности с размерите на трикрилен гардероб? И – дори да оставим ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване