09/27/11 15:06
(http://www.klassa.bg/)

Кафето предпазва от депресия

Жените, които пият по две или повече чаши кафе дневно, по-рядко страдат от депресия, показва изследване на Медицинското училище на Харвард, цитирано от Би Би Си.
Все още не е ясно защо това е така, но учените смятат, че кофеинът влияе на мозъка по начин, който не се наблюдава при консумацията на безкофеиново кафе. Известно е, че кофеинът засилва усещането за благополучие и дава енергия. Той оказва и влияние върху функциите на мозъка, като блокира определени рецептори като аденозина. Блокирането на аденозина има същия ефект като увеличаването на производството на допамин, а областите на мозъка, богати на допамин, играят важна рола при депресията.
Учените изследвали състоянието на 50 000 жени от 1996 до 2006 г. 2600 от тях развили депресия през този период. Оказало се, че по-голяма част от тях не пиели кафе или консумирали напитки с ниско съдържание на кофеин. При онези, които пиели по две до три чаши кафе дневно, рискът от депресия бил с 15% по-малък. Четири или повече чаши кафе на ден намалявали риска от депресия с 20%. Редовните консуматори на кафе по-рядко страдали от наднормено тегло, високо кръвно налягане и диабет. Кафето обаче по-често вървяло ръка за ръка с тютюнопушенето и алкохола. Дори и като взели всички тези фактори предвид, учените установили, че връзката между повишената консумация на кафе и по-ниския риск от депресия се запазва.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване