09/27/11 17:31
(http://www.klassa.bg/)

Правилото „Волкър“ ограничава заплащането на трейдърите

Американските банки ще трябва да променят начина, по който формират възнаграждението на работещите за тях маркет мейкъри, заради едно от ограниченията по правилото „Волкър“, става ясно от чернова, циркулираща сред регулаторите.
Правилото, което се опитва да забрани по-голяма част от търговията за собствена сметка на банките с гарантирани от държавата депозити, не засяга сделките, свързани с маркет мейкинг, стига дейността да отговаря на минимум седем стандарта или принципа. Един от тях е на трейдърите да се плаща от хонорарите и спреда по транзакциите, а не от поскъпването или печалбата от позициите им, сочи копие от документа, с което се сдоби „Блумбърг“.
Правилото „Волкър“, част от Закона „Дод-Франк“, се подготвя от регулатори от пет различни държавни агенции и може да види бял свят още през октомври, твърдят запознати с обсъжданията. Задачата му е да редуцира вероятността банките да правят рискови инвестиции със собствен капитал, застрашаващи депозитите им.
Принудителна промяна в схемата за заплащане „може да тласне хората от регулираната индустрия към нерегулираната“, казва Дъглас Ланди, съдружник в Allen & Overy LLP, работил по-рано във Федералната резервна банка на Ню Йорк.
Финансови институции, като JPMorgan Chasе, Goldman Sachs Group и Morgan Stanley, вече закриха звената си за търговия за собствена сметка или смятат да ги обособят като компании, за да се съобразят с правилото, кръстено на бившия председател на Фед Пол Волкър.

Чернова от 174 страници

Конгресмените, изготвили Закона „Дод-Франк“ през 2010 г., решиха да изключат маркет мейкинга от правилото, както и някои форми на хеджиране и гарантиране. Притеснението им бе, че една обща забрана върху практиката може да замрази редица американски и световни пазари. Фирми като Goldman Sachs и Morgan Stanley действат като маркет мейкъри, когато приемат риска или държат дялове от транзакции при изпълнението на клиентски ордери.
Черновата от 174 страници (с дата 11 август) показва работата на регулатори, като Фед и Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), върху дефиницията за маркет мейкинг. Принципите, очертани в работната версия на документа, изискват още краткосрочни заявки за позициите и без големи предварителни плащания; приходна структура, основаваща се на таксите и комисионите, а не на спечеленото от самите позиции; както и фирмите да попадат под определението на Комисията за ценните книжа и фондовите борси (SEC) за „истински“ маркет мейкър.
От банките ще се изискват програми за придържане към правилата, които да следят кога трейдърите се насочват към забранени позиции. Тези вътрешни механизми за контрол трябва да гарантират, че фирмата не рискува прекалено голяма част от капитала си.
Адвокати и изпълнителни директори от различни фирми, сред които Goldman Sachs, Citigroup и Morgan Stanley, са се срещали с регулаторите, за да обсъждат как да формулират дефиницията. Това бе разкрито в документи, които се появиха на сайта на Федералния резерв.
Маркет мейкингът е „изключително важен за ликвидността на финансовите инструменти, особено в периоди на финансов стрес, а оттам и за финансовата стабилност на Съединените щати“. Това пише в писмо до регулаторите от месец ноември Ричард Уайтинг, изпълнителен директор и главен юрист на Кръглата маса на сектора за финансови услуги – базирана във Вашингтон индустриална група, която представлява интересите на най-големите банки.
Проектопредложението все още подлежи на промени, осведомиха ни запознати източници. Всяка една от проектоклаузите е следвана от дузина въпроси, общо стотици за целия документ, чрез които регулаторите искат по-подробна информация, преди да финализират проектодокумента. Тези въпроси ще останат отворени, когато предложението бъде публикувано от регулаторите за коментари от страна на широката общественост през идните седмици, сподели запознат с плановете им източник.

Ролята на финансовото министерство

Фед, FDIC и SEC трябва да одобрят предложението. Министерството на финансите е отговорно за координирането на регулаторния процес.
Говорителите Дейвид Бар на FDIC, Робърт Гарсън на OCC, Джон Нестър на SEC, Барбара Хагенбау на Фед и Стивън Адамски на CFTC отказаха коментар по проектопредложението.
Само търговията за собствена сметка генерира до 12,4% от приходите от търговия на шестте най-големи американски банки за тримесечие и до 3,1% от общите приходи по данни от юлския доклад на правителствената Служба за финансова отчетност (GAO). През четвъртите тримесечия на 2007 г. и 2008 г. съответните групи са генерирали около 66% и 80% от общите загуби от търговия според доклад, който обаче не отчита търговията за собствена сметка в други звена на банките.
Съветът за финансова стабилност (FSOC), група от регулатори, която бе създадена по силата на Закона „Дод-Франк“, призна сложността на задачата за намиране на баланс между търговията за собствена сметка на банката и действията й за сметка на клиентите.
„Предизвикателството, което е неизменна част от процеса на създаване на стабилна рамка за въвеждане на правилата, е, че определени класове разрешени дейности, особено маркет мейкингът, хеджирането, гарантирането и други транзакции от името и за сметка на клиентите, често поне външно приличат на случващото се при търговията за собствена сметка, макар двете дейности да имат различни цели“, посочват регулаторите в доклад от януари. Съветът изтъква, че регулаторите трябва да се стремят да действат по-гъвкаво, когато се налага да разпознават нелегални дейности.
„До определена степен предложението разчита на вътрешните механизми за постигане на съгласуваност със законовите принципи вместо на строгите и бързодействащи правила. И мисля, че така е по-добре“, казва Сатиш Кини, съпредседател на Debevoise & Plimpton LLP’s Banking Group.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване