09/27/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Разделението в ЕС за палестинското членство в ООН се задълбочава

Три страни от ЕС, сред които и България, се присъединиха към лагера на Великобритания, която не е склонна да подкрепи палестинските стремежи за членство в ООН, съобщи „ИЮ Обзървър“.
Външният ни министър Николай Младенов се оказа в конфузна ситуация, коментира изданието. От една страна, той разкритикува палестинската „едностранна“ кандидатура и подкрепи Израел като еврейска държава, но от друга, отбеляза, че България вече е признала палестинската независимост през 1988 г. (На сайта на българското МВнР фигурира „Посолство на Държавата Палестина“ - бел.ред.). Италианският външен министър Франко Фратини и чешкият президент Вацлав Клаус се обявиха за възстановяване на мирните преговори без промяна на палестинския статут в ООН.
Белгия, Гърция, Люксембург, Португалия и Испания се изказаха благосклонно към опитите на палестинците да получат признание в своите речи пред Общото събрание на ООН през почивните дни. „Тази сесия може да бъде запомнена с това, че е дала на палестинците статут на наблюдател. Това решение може да бъде подкрепено от Мадрид“, каза испанският външен министър Тринидад Хименес в Ню Йорк в събота. В същото време тя защити Израел като еврейска държава – предупреждение към палестинците, според които една пета от израелските граждани са араби, както и че палестинските бежанци в съседни държави трябва да имат правото да се завърнат.
Португалският премиер Педро Пасош Коелю се обяви за безусловна подкрепа на палестинската кандидатура. Белгийският външен министър Стевен Ванакере обяви, че „Палестина е достигнала ниво на държавност, което светът не може да пренебрегне“. Външният министър на Люксембург Жан Аселборн и гръцкият му колега Ставрос Ламбринидис обявиха, че палестинската молба за пълноправно членство в ООН трябва да бъде „чута и уважена“.
Финландия, Малта и Швеция не заявиха категорична подкрепа за палестинското членство, но подчертаха правото на Палестинската автономия и готовността на институциите й, като в същото време разкритикуваха строителството на израелските селища. България, Чехия и Италия се присъединиха към Великобритания и САЩ в лагера на противниците на кандидатурата.
Представители на повечето от другите страни, които говориха през почивните дни пред ООН, не заеха категорична позиция. Тези на Германия, Холандия (с традиционно произраелски позиции), Ирландия и Дания (с пропалестинска позиция), както и на Румъния все още не са говорили пред ООН.


Николай Младенов: Израел и Палестинската автономия да подновят преговорите

Волята не стига, време е за конкретни действия, каза Николай Младенов по повод приетата от близкоизточния квартет декларация, призоваваща за незабавно подновяване на преговорите между Израел и палестинските власти, съобщи пресцентърът на МВнР.
"Пътната карта, начертана от квартета, предлага ясни параметри и времева рамка на преговорите. Като изразявам подкрепата на България за предложения от квартета подход, призовавам и двете страни да не изпускат тази възможност и да започнат преговори без допълнително отлагане и без предварителни условия", каза още Младенов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване