09/27/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Увеличават минималните осигурителни прагове

Социалните партньори са постигнали договореност за увеличение на минималните осигурителни прагове през 2012 година при 32 от общо 80 икономически дейности, класифицирани според българските нормативни документи, съобщиха вчера от Българската стопанска камара. Средното увеличение на осигурителния доход от договореното до момента е 7.2 на сто и засяга 1.019 млн. осигурени граждани.
Най-голямо, с 20.3%, е покачването на минималния осигурителен доход в пчеларството. Вследствие на това специалист–пчелар няма право да се осигурява на по-малко от 860 лева, а ръководител на пчеларско предприятие – от 1100 лева. С 11.4% са повишени осигурителните прагове в растениевъдството, с 14.2% в хотелиерството, ресторантьорството и туроператорската дейност. В туризма специалистът трябва да се осигурява на минимум 820 лева, ръководителят на 920 лева, а обслужващият персонал на 430 – 470 лева. В търговията осигурителните прагове се завишават с около 10 на сто. Там началникът трябва да се осигурява минимум на 900 лева. Според представители на бизнеса и икономисти, вдигането на минималните осигурителни прагове в момент на затруднен пазар на труда може да доведе до ръст на сивия сектор в икономиката в България.
Правилното решение за минималните осигурителни прагове, които още не са договорени, е да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество, обясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той потвърди съобщението на стопанската камара за постигнатата договореност между синдикатите и работодателите след участието си в инициативата "Ден на кариерата за хората с увреждания 2011". По думите на министъра за останалите осигурителни прагове, които не са договорени, е добре да има национален съвет, на който бизнесът и синдикатите да кажат как да се процедира. Тотю Младенов изрази надежда да не се стига до административно налагане за недоговорените осигурителни прагове и не скри очакванията си в тристранния съвет да се вземе най-доброто решение. Пакетът от предложения за реформа на пазара на труда на БСК ще бъде обсъден в тристранния съвет, защото те касаят не само пазара на труда, а и взаимоотношенията между труда и капитала, каза още социалният министър.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване