09/27/11 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Финландия ще подкрепи България и Румъния за Шенген, когато са готови

Финландският посланик в Букурещ Ула Мариана Вайсто заяви, че взимането на решение за присъединяването на Румъния и България към Шенген би било преждевременно и Финландия иска двете страни да постигнат по-голям прогрес в борбата с корупцията, съобщи агенция “Фокус”, позовавайки се на румънски медии. Посланикът обясни, че страната й не е против членството на Румъния в Шенген, но не бива да се избързва. Тя призна, че София и Букурещ са постигнали голям прогрес по отношение на техническите критерии, които са частично покрити, но Финландия иска да види повече резултати в борбата с корупцията и реформирането на съдебната система.
Изявлението на финландския дипломат дойде, след като румънският министър по европейските въпроси Леонард Орбан заяви, че Румъния е разочарована от ветото на Холандия и Финландия, защото тяхното решение поставя проблем, който е по-мащабен от случая с България и Румъния. Става въпрос за функционирането на ЕС и дали правилата и договорите се спазват, или се оставят субективните критерии да влияят върху решенията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване