09/28/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Америка ще бъде световният енергиен лидер

сп. Форин полиси

От половин век центърът на тежестта на глобалното снабдяване с петрол е Близкият изток. Този факт сам по себе си очевидно има огромни последици за света, в който живеем. Той обаче е на път да се промени.

До третото десетилетие на 21-и век, енергийният център на света по всяка вероятност ще се е изместил отново в Западното полукълбо, след като през 60-те години на 20-и век надмощие имаха мегадоставчиците от Близкия изток, като Саудитска Арабия и Кувейт. Причините за тази промяна са отчасти технологични и отчасти политически. Геолозите отдавна знаят, че в Америка са скрити големи количества петрол и природен газ, “блокирани” в труднодостъпни находища в морето, шистови скали, петролни пясъци и твърди петролни образувания.

САЩ имат над 2 трилиона барела петрол в неконвенционални източници, Канада - 2,4 трилиона, а Южна Америка - най-малко 2 трилиона, в сравнение с конвенционалните залежи в Близкия изток и Северна Африка, възлизащи на 1,2 трилиона. Проблемът винаги е бил как да бъдат “отключени” тези находища по икономически рентабилен начин.

От началото на този век обаче енергийният сектор реши до голяма степен този проблем. С помощта на хоризонтални сондажи и други иновации добивът на шистов газ в Съединените щати се увеличи стремително от на практика нулево равнище до 15 - 20% от производството на газ в страната само за по-малко от десетилетие. До 2040 година на този източник може да се пада дял от над една втора. Впечатляващата промяна преобърна дебата в американската газова промишленост с главата надолу; докато преди американците се чудеха как да задоволят потребностите на страната от “синьо гориво”, сега те се безпокоят как да намерят купувачи за своя излишък.

Междувременно добивът в Съединените щати на сушата, обречен според прогнозите на анализаторите на неминуем упадък от две десетилетия, е на път да “направи неочаквано завръщане”. Петролът едва започва да потича от шистовите скали - сложен процес на извличането му от седиментни слоеве. Анализатори обаче прогнозират, че дневният добив само в Големите равнини и Тексас ще достигне 1,5 милиона барела - количество, равняващо се на около 8% от сегашното потребление на петрол в САЩ.

Това повдига въпроса какво друго може да постигне американският енергиен сектор, ако цените останат високи, а технологиите продължат да се развиват. Нарастващият добив от стари кладенци, например, също може да доведе до спиране на наблюдавания преди упадък. На всичкото отгоре анализатори очакват от 1 до 2 милиона допълнителни барела на ден от Мексиканския залив, сега, когато сондажите са възобновени. Дали добивът на петрол е достигнал своя пик? Това няма да стане скоро във всеки случай.

Картината на други места в Америка е също така обещаваща. Предполага се, че Бразилия има капацитета да помпа 2 милиона барела на ден от дълбоководни ресурси от стари (т. нар. предсолни) геоложки пластове, открити на повече от миля под повърхността на Атлантическия океан, които преди една-две години бяха технологично недостъпни. Подобен добив може да бъде постигнат от петролните пясъци в Канада, където “черното злато” е извличано от катранена утайка в открити шахти.

При това в САЩ ще стане възможен добивът на още може би между 3 и 7 милиона барела на ден, ако петролът в твърди образувания може да бъде извличан чрез изгодни икономически методи - процес, който включва нагряване на скалата, така че съдържащият се в нея петрол да може да бъде изпомпан в течно състояние. Няма спор, че такива способи са изправени пред екологични препятствия.

Енергийният сектор обаче започва да разбира, че трябва да намери начини да ги преодолее, като инвестира в неотровни течности за проучвания, по-малко разрушителни технологии и нови методи за рециклиране на вода с надеждата да бъдат ограничени последиците от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване