09/28/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Арабска пролет настъпва в Мароко

Правда.ру

Ще успее ли мароканският крал да не допусне сътресения в страната си? Естествен въпрос на фона на засилващите се опозиционни протести. Антиправителствена демонстрация в най-големия град Казабланка например събра неотдавна към 10 хиляди души. Подобни демонстрации “за установяване на демокрация” протичат в кралството всяка седмица, но тази привлича експертното внимание с масовия си характер.

Демонстрантите настояват да се ликвидира корупцията в страната, а гражданите “да получат свобода”. В противен случай заплашват с бойкот на предстоящите парламентарни избори. Ще припомним, че властите решиха да променят конституцията (да ограничат правомощията на монарха в полза на премиера и парламента - б. р.) и народът одобри това с референдум на 1 юли. Поредните избори се очакваха чак след година, но събитията в съседните страни от Магреба наложиха Мароко да избърза.

За разлика от повечето арабски държави, протестите там всъщност бяха по-слаби дори в сравнение със съседен Алжир. Което впрочем не означава, че мароканците не искат промени. Напротив, желанието за реформи се усеща все по-силно. Както знаем обаче, реформите невинаги си приличат и далеч не всички жадуват някакви трусове, особено щом виждат примера на Либия.

През февруари - след събитията в Тунис и Египет, страната бе обхваната от масови демонстрации с искания за промени. Те обаче поутихнаха, след като крал Мохамед Шести обеща конституционна реформа и парламентарни избори. С наближаване на посочената дата (25 ноември 2011 г.), протестите взеха да се засилват. Въпреки това - пак за разлика от Алжир, акциите се провеждат по-мирно и без жертви.

Никой и нищо обаче не гарантира, че положението няма да се изостри. Защото например основният противник на властта - движението “20 февруари”, породено от протестите в арабския свят, отхвърли резултатите от референдума и ги нарече “нагласени”.

Набиля Муниб - синдикален водач и опозиционер, която е сред лидерите на Обединената социалистическа партия, представи тези претенции по следния начин: “Основното ни искане бе да се приеме демократична конституция според нормите на международно признатата конституционна монархия”. Главният упрек е, че “монархията остава абсолютна. Кралят остава ръководител на всички изпълнителни структури и на първо място - на министерския съвет (…) Няма реално разделение на властите. Като обобщим - кралят остава над конституцията”.

Любопитно е, че “февруаристите” бяха подкрепени от прозападната мароканска Национална асоциация за защита на човешките права. Тя обвини властите, че използват религията - по-специално джамиите, а също и медиите, за да постигнат искания резултат.

В отговор на референдума от 1 юли “февруаристите” още на 3 юли изкараха на улиците хиляди свои привърженици, които настояха за истински, а не театрални преобразования. Най-големите колони от протестиращи издигаха лозунги на забранената, макар и не твърде преследвана ислямистка организация “Ал адл уал ихсан” (”Справедливост и благочестие”).

Такива шествия се повтарят всяка седмица и всяка неделя стават все по-многолюдни. Успоредно с тях властите провеждат контрадемонстрации - в случай, че нещата тръгнат на зле, участниците трябва да препречат пътя на радикалите, без Западът да обвини режима, че използва силови структури. Това бе нов отговор на действията на опозицията, която някои сили на Запад са склонни да бранят. Напомняме, че след демонстрациите от 15, 22 и 29 май, довели до сблъсъци с полицията, ЕС разкритикува действията на краля.

Несправедливо ще е впрочем да се твърди, че новата конституция е безполезна. Има съществена промяна в страната, макар и почти единствена: берберският език амазиг се обявява за официален наред с арабския. Сполучлив ход с оглед на факта, че берберите са близо 40 на сто от населението на страната. Така Мароко може да представя нововъведението като постижение на местната демокрация, каквото липсва в другите страни от Магреба.

Едва ли е уместно обаче Негово Величество да почива на лаврите си, убеден, че ситуацията е стабилна и ...

Публикувана на 09/28/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12754/arabska-prolet-nastapva-v-maroko/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване