09/28/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Всеки десети депозит у нас е над 200 000 лв.

Всеки десети депозит у нас е на стойност над 200 000 лв. Общият им брой към края на юни е 5221, или 11% от всички влогове, като 492 от тях са над 1 млн. лв., а 1500 – над 500 хил. лв. Това сочат данни на БНБ, цитирани вчера от директора на Управление „Частно банкиране“ в УниКредит Булбанк Иван Джонов на форума MySuccess.bg in Finance.
Оказва се, че от юни 2009 г., в разгара на финансовата криза, до юни тази година броят на влоговете над 200 хил. лв. е нараснал с внушителните 34%, а тези от седем цифри са скочили с 50 на сто. Като обща сума също имаме увеличение – с 39%. Според данните най-заможните домакинства у нас държат в банките общо 3 млрд. лв., или по 574 хил. средно на човек, като половината от парите се съхраняват във влогове над 1 млн.
Основните критерии за сегментация на клиентите като „частни“ в УниКредит са: финансови активи над 350 хил. лв. и предполагаем доход от 100 хил. лв. на годишна база. Клиентите са основно четири групи – собственици на фирми, професионални мениджъри, наследници и от свободните професии – спортисти, хора на изкуството и т.н. Според Диана Митева, изпълнителен директор на ДСК, в графата „най-богати“ има и пенсионери. В банката, която тя управлява, ръстът в броя на клиентите в частното банкиране е почти 100% от началото на годината, а активите под управление са нараснали с 43 на сто.
Но и най-заможните нашенци, освен че спестяват заради кризата, са станали много предпазливи в инвестициите си, потвърдиха експерти в бранша пред „Класа“. „Два са главните фактори при изготвянето на инвестиционните планове – страх и алчност. Желанието им да държат пари на депозит се генерира основно от безпрецедентно високите лихви. От друга страна, съществува страх от несигурните финансови пазари. В периода преди кризата имаше и обикновени хора, които успяха да продадат крупни имоти и се събудиха с 1-2 млн. лв. в сметките си. Те също влизат в числото на най-заможните. Имаше и такива, които продадоха успешния си бизнес“, коментираха от сектора. Ръстът като цяло на депозитите се дължи на това, че в годините на бум хората предпочитаха да реинвестират в собствения си бизнес, защото печалбите бяха двуцифрени. Дойде кризата, раздадоха си дивиденти и затвориха парите на депозит, посочват експертите. Други пък просто продадоха успешните си компании.
Общо клиентите на УниКредит Булбанк в графата „частни“ в Централна и Източна Европа са 43 000 души, а средствата им възлизат на над 13 млрд. евро. Изненадващо, но в региона лидер е Турция – с 26 000 клиенти и 6,5 млрд. евро под управление, посочи още Джонов. В България броят им е 1200 души и притежават около 600 млн. лв., от които 90 млн. само са във взаимни фондове, облигации и акции.


Изборът на банка не е важен за една трета от клиентите

37% от клиентите на банките твърдят, че изборът на финансова институция не е важен за тях. Същевременно повече от половината използват повече от един продукт, а около 40 на сто - повече от един трезор. Две трети имат дебитна карта, всеки четвърти – потребителски заем, а всеки пети - кредитна карта. Само 3% ползват интернет банкиране. Това сочи проучване на компанията за международни изследвания Synovate. Банка ДСК е водещата марка по разпознаваемост и използване, следвана от ОББ, УниКредит, Пощенска банка, Райфайзенбанк и ПИБ. Средно банковият клиент разпознава по 14 институции, като 30% от респондентите посочват, че ДСК е първата, която им идва наум.



Райфайзенбанк изкупува злато

Райфайзенбанк стана първата банка в България, която пусна услугата изкупуване на златни и сребърни изделия от физически лица. Засега тя ще се предлага само в специално оборудван офис на банката в столицата. „След като предложихме възможността за обратно изкупуване на златни кюлчета и монети, закупени от нас, сега „Райфайзен” става първата банка в България, която започва изкупуване на други златни или сребърни изделия от физически лица”, обяви изпълнителният директор Момчил Андреев. Клиентите дори вече ще могат да кандидатстват за кредит срещу залог от старо злато. Цената за изкупуване е съобразена с движението на цените на световните борси, а самата услуга струва между 2 и 5 лева в зависимост от предмета.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване