09/28/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Еврокомисията е обезпокоена от антиромските демонстрации у нас

Европейската комисия е обезпокоена от антиромските демонстрации в България и внимателно следи развоя на събитията в страната. Това съобщи вчера Матю Нюман от прессекретариата на еврокомисаря по правосъдие, основни права и гражданство. Според Нюман ситуацията е достатъчно сериозна и от ЕК следят случващото се в България. Нюман заяви, че Еврокомисията не коментира действията на българските власти, в чиято компетенция е осигуряването на обществения ред и сигурност. Той обаче напомни, че до края на текущата година страните - членки на ЕС, трябва да представят в Брюксел анализ за ефективността от националните програми за интеграция на ромското население в социално-икономическата сфера.
„От своя страна ЕК е готова да отдели от Европейския социален фонд средства за реализацията на мерките за подпомагане на ромските семейства“, обясни Матю Нюман.
Кирил Рашков беше задържан във вторник вечерта заради жалбите за закана за убийство на София Христева, сина й Веселин Христев и настойницата на убития Ангел Петров - Иванка Петрова. Това обявиха от районната прокуратура в Асеновград. Подадените жалби са от 23 септември в късния следобед, малко преди да започнат ексцесиите в Катуница.
На Рашков вероятно ще му бъдат повдигнати и други обвинения освен за заплахи за убийство. Той е задържан за 72 часа, предстои Районна прокуратура-Асеновград да внесе искане да му бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража“. За заплаха за убийство законът предвижда шест години затвор.
Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура-Пловдив е образувала досъдебно производство срещу Кирил Рашков заради непогасени данъчни задължения в периода 2004-2011 г. Действията са предприети след сигнал от НАП-Пловдив от 27 септември. „Задълженията на Рашков са в особено големи размери“, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Галин Гавраилов.

Политически чадър

„Фигурите на прехода като Кирил Рашков са подпомагани от политическите партии и на тях дължат успеха си да изградят империи, финансов капитал, който в момента могат да впрегнат във всяка една посока, за да дестабилизират ситуацията в страната“, зави вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него подтикването към агресия няма да доведе до нищо добро. Той добави, че действията на полицията в момента са адекватни и приложими към конкретната ситуация.
„В момента държавата се нуждае от консенсус. Това, което се предприема от органите на реда и прокуратурата, а и от съда, ще доведе до справедливост, която хората очакват“, каза Цветан Цветанов. Вицепремиерът допълни, че политиците са длъжни да направят етническия мир възможен, а това може да стане само с позитивни послания.
„Към настоящия момент не се налага да прекратявам отпуска си като министър на вътрешните работи“, каза още Цветан Цветанов. Според него в МВР има много добре подготвен и ръководен компетентен състав. Той беше категоричен, че всичко, което в момента се предприема, е в координация и с прокуратурата. Цветанов още веднъж посочи, че са взети адекватни мерки, за да се ограничат и потушат протестите и саморазправата.

Краят на напрежението

„Убеден съм, че след изборите напрежението в страната ще утихне“, заяви пред журналисти в парламента зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той обясни, че има опасност напрежението в следващите дни да ескалира още повече. Според него окончателните оценки за ситуацията в страната ще бъдат направени тепърва и трябва да бъде направен анализ, за да се извлекат поуки от случилото се.
„Картината е много далеч от представата за погроми и за кървави размирици, но независимо от това не е изключено нещата да ескалират в по-голяма степен и всички сме отговорни това да не се случи“, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.
Той каза, че иска да защити служителите на МВР, защото основната заслуга да няма жертви след сблъсъците в Катуница е на органите на реда.

Пътища срещу безредиците

„На този, който иска да създава напрежението, аз отговарям с пътища“, заяви вчера министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в Димитровград, където в компанията на министър Лиляна Павлова преряза лентата на ремонтирана 22-километрова отсечка, която е част от рехабилитираните пътни участъци на лот 13.
Премиерът коментира и ареста на Кирил Рашков с думите, че всеки, който наруши закона, ще бъде прибран и ще му бъдат повдигнати обвинения.
Борисов подчерта, че още преди 15 дни са започнали мероприятия за задържането на Цар Киро и ако не беше се случило това в Катуница, никой нямало да обърне внимание на ставащото.


Лютви Местан: ДПС не е сред гостите на Кирил Рашков

ДПС ще се окаже на последно място в списъка с гости на Цар Киро, дори няма да ни има в този списък. Така отговори вчера пред БНТ зам.-председателят на ДПС Лютви Местан на въпрос, дали Ахмед Доган често е посещавал ромския бос Кирил Рашков.
Според него въпросът за чадъра може да се отправи с основание към всички други български партии.
“Поставя се на карта етническият мир в страната. Ако в нечия глава се върти идеята да етнизира вота, час по-скоро да се откаже”, заяви Местан по повод размириците в Катуница и последвалите протести в цялата страна. Според него се наблюдава планомерен опит ДПС да бъде провокирано.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване