09/28/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Комитетът на регионите подкрепи София за европейска столица на културата

„Убеден съм, че кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 година ще е успешна.“ Това заяви вчера председателят на Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания на Комитета на регионите Адриан Ника. Той сподели впечатленията си, че столичният град се е развил значително в сравнение със спомените му от предишното му посещение преди четири години. На изнесеното заседание на членовете на комисията в София, което е първото в новоприета в ЕС страна, освен кандидатурата на българската столица била обсъждана и възможността в бъдеще в инициативата да се включват и по-малки градове и села, а не само големи европейски градове. Определянето на града, който ще е европейска столица на културата през 2019 година, пък зависело най-вече от нивото на развитие на инфраструктурата. Градът, който бъде избран от Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания на Комитета на регионите, ще получи един милион евро за подготовка на програмата. Освен София други кандидати от България за европейска столица на културата през 2019 годината били още Варна, Пловдив, Велико Търново, Русе и Бургас.


Изграждат музей на евреите под Централната синагога

Музей на историята на евреите в София ще бъде изграден под Централната синагога в столицата, стана ясно вчера. Под молитвения дом в момента съществува музейна инсталация, но се предвиждало в помещенията да бъдат подредени и представени множеството експонати на еврейската общност. Експозицията ще се различава от останалите в Европа, които по-скоро представят Холокоста, и ще показва как в продължение на векове в София са живели различни етноси.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване