09/28/11 19:59
(http://radiomilena.com/)

Мъжете са слабият пол

Жените от векове са наричани слабият пол. Когато обаче става въпрос за болести и инфекции, те са много по-издръжливи от своите силни половинки, пишат в. „Дейли мейл“ и в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от белгийско изследване.
Майката Природа изглежда е дарила жените с по-силна имунна система. Тя им позволява да се справят с микробите по начин, който не се удава на мъжете.
Изследването на специалистите от университета в Гент показва, че т.нар. слаб пол е генетично програмиран с по-добра устойчивост на инфекции и рак, и освен това разполага с резервна система за борба със заболяванията. Откритието потвърждава, че представителите на силния пол, които редовно се оплакват от „мъжки грип“, не преувеличават. „Мъжкият грип“ е състояние, което приковава съпрузите към леглото, докато в същото време половинките им с настинка или инфекция продължават да се занимават с обичайните си дейности.
Тайната на по-силната имунна система на жените се крие в биологичните различия между двата пола. Жените имат допълнително копие на женската Х-хромозома, докато мъжете имат само една и много по-малка Y-хромозома. Това означава, че слабият пол има по-голям достъп до молекули, наречени микро-РНК – основни регулатори на имунната система. Те „изключват“ имунните гени в мъжката Х-хромозома. При мъжете тя има само едно копие, което ги лишава от двойното предимството на двете Х-хромозоми при жените.
При слабия пол, дори когато имунните гени в едното копие на хромозомата са изключени, тези в другото ги компенсират, цитира actualno.com.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване