09/28/11 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

Пладне над Палестина

От десетилетия, напоени с кръв, дипломатическата игра в арабско-израелския конфликт е обобщавана като “Америка играе, Европа плаща”. Американските посредници от Хенри Кисинджър насетне идват и си отиват от Ерусалим, а европейците се превръщат в най-големите спонсори на Палестинската власт.

Сега съдбата поставя европейците в центъра на конфронтацията по палестинското искане за пълноправно членство в ООН. Палестинският лидер Махмуд Абас и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се изправиха един срещу друг в Общото събрание, където произнесоха речи в един и същ ден. Всеки от тях носи оръжие.

Някои в Израел заплашват да присъединят селища на окупирания Западен бряг и да спрат митническите приходи на палестинците. Палестинците могат да възпламенят улиците в арабския свят, обхванат от революционни вълнения, от които Израел стои опасно изолиран след разрива в дипломатическите му отношения с Турция и Египет.

Тук се намесват европейците, които отчаяно се опитват да прекратят битката по много причини. Те смятат, че постигната с преговори сделка е най-добрият път към траен мир. Страхуват се, че една караница ще радикализира и без това размирните райони на юг и изток от техните граници. И не искат да излагат на показ собствените се разделения. Засега европейците са единни само в мълчанието, като казват, че няма да обявят позицията си, докато не видят какво точно искат палестинците. Дали някой го е грижа? Колкото и да е изненадващо, вероятно да.

Въпреки че в Брюксел често я подиграват като посредствен човек, върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън се оказва в центъра на посредническите усилия в Близкия изток. До известна степен тя приема тази роля по подразбиране, след като Америка се отдръпва от миротворчеството. Барак Обама се отказва от опитите да накара Нетаняху да спре строителството на селища на Западния бряг.

Бившият британски министър-председател Тони Блеър, който е пратеник на т.нар. Квартет (Америка, Русия, ООН и ЕС), е дискредитиран в очите на много араби не само заради войната, която започна в Ирак, но и заради предполагаемото му пристрастие към Израел. “Понякога той звучи като израелски дипломат”, казва високопоставеният палестински преговарящ Набил Шаат.

За разлика от него Аштън, чиято канцелария в Брюксел е украсена с хвърчило, нарисувано от деца в Газа, успява да спечели до известна степен доверието на палестинците, без да губи доверието на израелците. Нетаняху се срещна три пъти с нея през последните седмици. “Ние я приемаме доста сериозно”, заявява израелски служител. Тя е добронамерена”, казва палестински представител.

И двете страни искат подкрепата на Европа. Това няма да промени изхода в ООН: Америка със сигурност ще наложи вето в Съвета за сигурност върху стремежа на палестинците за пълноправно членство, но те могат да си осигурят в Общото събрание гласовете, които са им нужни, за да повишат статута си от нечленуващо в ООН “недържавно образувание наблюдател” в нечленуваща в организацията “държава наблюдател” - статут, подобен на този, който има Ватикана (и който в миналото са имали Швейцария и Западна Германия).

Но както се изразява един израелски служител, “европейците представляват легитимността”. Европейска подкрепа за палестинско членство би могла да постави американците в изолация в Съвета за сигурност. А без поддръжката на водещи европейски демокрации повишаването на палестинския статут в Общото събрание би изглеждало без стойност.

Както винаги, европейците биха упражнили по-силно морално влияние, ако действат в съгласие. Все пак, особено по въпроса за Палестина, те се мъчат да говорят с един глас. През февруари европейските членове на Съвета за сигурност гласуваха заедно - срещу самотното американско вето - за осъждането на незаконните израелски селища. Но през 2009 г. те се разделиха на три в Общото събрание по въпроса дали да подкрепят спорния доклад “Голдстоун”, в който се посочваха доказателства за военни престъпления ...

Публикувана на 09/28/11 21:29 http://e-vestnik.bg/12752/pladne-nad-palestina/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване