09/28/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Проверяват партньори на "Газпром" в 10 държави на ЕС за закононарушения

Екипи на Европейската комисия са започнали проверки на енергийни компании в 10 страни на Европа за нарушение на антимонополното законодателство и отношенията с руската компания „Газпром“ в доставките и преноса на природен газ, съобщиха световните агенции. Поводът за проверките са преписки за съмнение в злоупотреба с монополно положение на европейския газов пазар.
У нас експертите от Брюксел проверяват основните газови компании - Българския енергиен холдинг и двете му дъщерни дружества "Булгаргаз" и оператора "Булгартрансгаз", каза след заседанието на правителството министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той обясни, че проверките са свързани с дългосрочните договори за доставки на газ, подписани с „Газпром“.
От БЕХ уточниха, че страната ни е поставяла многократно въпроса за обявяването на свободните капацитети на газопреносната ни система. В момента това не се прави, защото е забранено с клауза по търговския договор с „Газпром“ за транзит на природен газ. С експертите на ЕК е дискутирана темата за равнопоставено третиране на всички държави по проекта „Южен поток“ в двустранните договори с „Газпром", като предимство в тях е необходимо да има европейското право. Обсъжда се и участие на представители на Европейската комисия в преговорите по газовите въпроси на държавите членки с трети страни.
Освен в държавните компании евроексперти са отишли на проверка и в газовата компания „Овергаз Инк.“, чийто мажоритарен собственик е „Газпром“. От фирмата са предали поискана документация на хората от Брюксел, но са се оплакали, че държавата не им позволява свободен достъп до газопреносната мрежа на страната. Компанията иска самостоятелно да доставя природен газ, без да използва услугите на „Булгаргаз“, но до момента по искането й не е дадено съгласие от държавните органи. Според дружеството това е в нарушение на правилата за либерализацията на газовия пазар в ЕС.
Нямам притеснения относно проверката на ЕК, заяви вчера изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Той обясни, че страната ни винаги е била за по-голяма
прозрачност и единна позиция в разговорите с газовия доставчик "Газпром". Проверяващите получават пълно съдействие от българските власти, а в инспекциите участва и Комисията за защита на конкуренцията, допълни още Трайков.
Освен у нас в Европа се проверяват още 21 газови компании. От офисите на „ЕОН Рургаз“, Германия, и ОМВ, Австрия, потвърдиха информацията. Според руския „Комерсант“ най-сериозната инспекция е проведена в дружеството Gazprom Germania и в офиса на дъщерната Vemex в Чехия. Проверявана е и литовската компания Lietuvos dujos, дъщерната компания на ОМВ Econgas и Centrex, която е дъщерно дружество на Газпромбанк. Освен за нарушения на монополното законодателство ще се проверява и дали незаконно се увеличават цените и ако се открият нарушения, компаниите ги чакат солени глоби. От „Газпром“ обявиха, че концернът анализира ситуацията в момента.


Трайчо Трайков участва в енергиен форум в Казахстан

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков замина на посещение в Узбекистан и Казахстан като част от азиатската си визита, съобщиха вчера от ведомството. Министърът ще участва на 4 октомври и в международния форум „Казенерджи 2011“, в който ще се включи и еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер. В делегацията на Трайков участват представители на бизнеса от секторите преработка на нефтопродукти, международни превози и логистика, металолеене и машиностроене. Основен акцент на визитата ще бъде темата за сътрудничество в икономиката, енергетиката, изграждане на електрическа, газова и нефтена инфраструктура, както и проектът „Набуко“. Министърът ще проведе срещи с шефовете на компаниите „Казенерджи“, „Казмунайгаз“ и „Узбекнефтегаз“. В Узбекистан Трайков ще се срещне с министъра на икономиката Галина Саидова и министъра на външноикономическите връзки, инвестициите и търговията Равшан Гулямов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване