09/28/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Руски медии: Корумпирани чиновници и полицията провокират погромите в България

Снимки: Импакт прес груп

Ако драснеш кибритена клечка край барутен склад, той ще експлодира. Така една малка искра взриви мирна, спокойна България, пише руският електронен вестник “Нюзинфо” за последните събития в страната ни, които нарича “антицигански погроми”. Внезапно стана ясно, че България отдавна е в крайно жестока етническа криза, пише “Нюзинфо”.

Полицията арестува инициаторите, премиерът Бойко Борисов обеща виновниците за народното възмущение да бъдат строго наказани, но призна, че българите нямат никакъв избор - ще се наложи да живеят с цигани и занапред, посочва “Нюзинфо”. Според сайта, “българите истински се страхуват да изгубят страната си, да станат в нея малцинство, а “мнозинството” да са кресливите и криминални цигани”. Град Сливен вече е станал предимно цигански, твърди той.

“Миналата година президентът Никола Саркози изгони от Франция българските и румънските “ромале” - също, както схващате, не заради примерното им поведение”, напомня “Нюзинфо”. Изгнаниците се върнаха в родината, но никой не ги иска и там. Българите са ядосани на своите “сънародници” чергари - заради тях страната им е смятана за не твърде благонадеждна и засега й затварят пътя към Шенген. И ето че виждат как се домъкват готованци, които трябва да хранят и поят за сметка на бюджета. И да получават в отговор само престъпност: измами, грабежи и наркотици, обяснява руският сайт.

Българските власти в момента “са стъписани, тъй като няма яснота какво да правят с възмущението”, отбелязва Нюзинфо и прогнозира, че “веднъж усетили силата си, местните жители и занапред отвреме навреме ще напомнят на циганите кой все пак е стопанинът в къщата”. България бездруго понася тежко икономическата криза и на хората сега не им е до толерантност, добавя “Нюзинфо”.

“Погромите срещу цигани в България бяха провокирани от полицията и корумпирани длъжностни лица”, се казва в статия за събитията в Катуница и последвалите ги протести, публикувана в официоза “Росийская газета”. Когато законът е безсилен или не работи, започва самоуправство. А ако ситуацията допълнително се подгрява от националния въпрос, може да се очаква беда, пише авторът на статията Евгений Шестаков.

Той търси основната причина за “антициганските протести”, както ги нарича, в това, че според него “в България циганските общности с мълчаливото съгласие на властите отдавна живеят по свои неписани правила, в резервати, в които даже полицията се страхува да влиза”. “Недосегаемостта” на тази етническа група се е превърнала в норма, твърди авторът на статията. По думите му случаят с Катуница е показал, че има “парализа на властта”, която поне досега не е искала да въведе ред в ромската общност, че националният въпрос е бил оставен на самотек.

Напоследък много западни лидери признаха, че се е провалила провежданата от десетилетия в техните страни политика на мултикултурализъм, се казва в статията в “Росийская газета”. Една от причините за провала е неоправданата толерантност на властите по отношение на престъпленията, извършвани от представители на национални малцинства и етнически групи.

Прекалено често през последните години правоохранителните органи на много страни са се опитвали да “замажат” такива случаи от опасения, че ще бъдат обвинени в расизъм или религиозна нетърпимост. Европейски правозащитни организации неведнъж са обвинявали българските власти, че накърняват правата на ромското население и според автора в резултат на това София започнала да си затваря очите за престъпления, извършени от “етнически мафиоти”.

Най-бедната страна от Евросъюза отдавна не бе виждала подобни сблъсъци на етническа почва, изтъква мрежовото издание “Правда”, което вижда България “подпалена от циганския въпрос”. Лошата слава на българските цигани е излязла далеч извън пределите на държавата; наред с румънските те са хвърлили око на пространството под мостовете във Франция, Германия и много други западноевропейски страни. Живеят предимно на катуни, слабо се интегрират в обществото, в средата им процъфтяват наркотърговия, обири и мошеничества, констатира ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване