09/28/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Само 7% от стартиращите фирми оцеляват до петата си година

Само 7% от нововъзникващите фирми у нас успяват да издържат до петата си година. Останалите 93% фалират. Тази статистика изнесе заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев на форума MySuccess.bg in Finance вчера. Според него бизнес средата у нас е добра, като се погледнат данъчната тежест, ниските разходи за труд и други, но най-големите трудности идват от ненужно тежките регулации. Инвестициите също продължават да падат, като за първите седем месеца на тази година са четири пъти по-малко от тези за същия период на миналата година. Ако се погледнат цифрите спрямо предкризисния период – началото на 2008 г., се оказва, че днес ПЧИ са 20-22 пъти по-ниски, посочи още Колев. Основен двигател на икономическия растеж е износът, макар че 60% от бурния му скок тази година се дължи на конюнктурата на външните пазари и едва 40 на сто в по-високите обеми изнесена продукция.
Според данните, представени от зам.-шефа на БСК, едва 3,6% от експорта са иновативни стоки. Потреблението остава свито. Корпоративният дълг надхвърля 2 пъти произведения БВП, като в САЩ съотношението е 1 към едно, а в ЕС 1,3 към 1. Междуфирмената задлъжнялост е 160 млрд. лв., като от тях около 100 млрд. са реалните фирмени дългове. 40 на сто от тях са просрочени плащания, посочи още Колев. Прогнозата му за растеж на БВП у нас е 3% тази година.
Междувременно вчера статистиката на НСИ показа, че общият бизнес климат през септември е запазил нивото си от предходния месец, като понижение се отчита единствено в строителството. В промишлеността очакванията са оптимистични – показателят нараства с 0,2 пункта. Анкетата регистрира подобрение на осигуреността с поръчки от чужбина, което обаче не е съпроводено с увеличени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. В строителството бизнес климатът се понижава с 1,4 пункта главно поради изместване на очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро“ към запазване на същото бизнес състояние през следващите шест месеца. През септември анкетата в сектора отчита увеличение на броя на клиентите със
закъснения в плащането. В търговията на дребно настроенията остават на същото ниво като август, а в услугите се повишават с 0,6 пункта в резултат на малко по-добрите оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване