09/28/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Уличен артист - доход като на адвокат, но само 2-3 месеца…

Мариян. Снимка: Невена Борисова

Деян и Мариян са самоуки улични артисти, прекарали лятото на улицата в Созопол. Те са съответно жонгльор и певец, и случайно се запознават в морския град.

В България т. нар. улично изкуство се възприема негативно, като нещо равнозначно на просене. Нито могат да се видят много улични артисти из големите ни градове, нито се провеждат често фестивали, конкурси (изключение е скорошният фестивал за улично изкуство на 17 септември, на площад „Света Неделя”).

По света този вид изкуство се поощрява от местните власти и се смята за стимул за туризма. Уличните артисти са пулса на улиците на Париж например, където се срещат музиканти, акробати, танцьори и почти немислими изпълнители на „номера” – например човек, балансиращ с аквариум със златна рибка на главата си.

Мариян: Ако имаше туристи целогодишно, щях да съм изключително добре

Мариян Алексиев е от София, на 23 години. Изучавал е  графичен дизайн в колеж. Лятно време жонглира на улицата. В Созопол през юли, август и септември всеки го е виждал на улици – жонглира с горящи, приличащи на диригентски палки предмети, намазани преди това с бензин. Мариян говори сериозно и с достойнство за заниманието си, сякаш е хирург, което се доближава до жонгльорството по отношение на точността на движенията. Тренира в изоставена и опустяла циркова зала в София, упорито заучава визуални уроци по жонглиране от интернет.

Мариян. Снимки: авторката

“Аз съм „артист на шапка”. Звучи много странно, но съм го чувал от колеги. В Созопол съм от 17 юли. Тази година за втори път имам артистична изява на шапка, иначе от по-отдавна се занимавам с жонглиране. Миналото лято се занимавах пробно, исках просто да опитам. Усетих, че имам умения, за които хората да искат да плащат от сърце. Защото тук в случая няма регламентирана цена. Тази година реших да пробвам по-сериозно, за два-три месеца. Да видя дали от всичките усилия, тренировки от пет години, ще има възвращаемост. И смея да твърдя, че в края на сезона съм доволен. Има удоволствие, някои хора са настроени положително, други отрицателни към това, което правя.

Някои хора гледат на теб като на просяк, с пренебрежение. Не знам на какво се дължи, но го забелязвам в погледите им. Бил съм свидетел на всякакви случки…

В махалата се занимавахме с всякакви спортни игри. Един приятел ме беше научил да жонглирам с 2-3 топки. Като нямаше какво да правим, седяхме по тротоарите, ядяхме семки, подмятахме си орехи…И в крайна сметка усъвършенствах манипулацията на три топки в основната й форма. На 19 години се запитах дали е възможно да се жонглира с 4 топки. Опитах напълно сам, но интернет помогна жонглирането да стане реалност. Когато видях движението просто си казах: „Това е напълно невъзможно, няма как да се получи”. Но с течение на времето вече мога с 6-7 топки да жонглирам, макар и за кратък период от време.

Първоначално баща ми беше негативно настроен. Казваше, че в това няма пари. Но аз му казах, че ще си работя каквото и да е друго, а това ще го правя за удоволствие, защото ми е приятно и супер много ми харесва.

Току-що завърших и смятам да продължа образованието си. Но тази година искам да се занимавам повече с жонглиране, да му отделя внимание. По принцип работя като барман. В момента ми пазят мястото в едно много хубаво заведение и се надявам като свърши сезонът, да отида там.

Ако имаше такъв сезон, че целогодишно да се приемат туристи, щях да се чувствам изключително добре, на нивото на адвокат, архитект, смятам, че е доходно. Но ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване