09/29/11 18:43
(http://www.klassa.bg/)

35% е рискът от нова рецесия в еврозоната

Страх от нова вълна държавни дългове обхваща eврозоната, а заплахата от рецесия се повишава с всеки изминал ден, сочи есенната прогноза за еврозоната на консултантската компания Ernst and Young. Според изчисленията 35% е рискът еврозоната да се върне отново към рецесия. Експертите залагат ръстът на БВП във валутния съюз да падне до анемичните 1,1% през 2012 г., a за тази година очакванията са орязани от 2% до 1,6%. И всичко това при условие, че се направи цялостно преструктуриране на гръцкия дълг, а останалите проблемни страни бъдат подкрепени, посочват консултантите.
В основните страни на еврозоната БВП ще нараства с около 2% годишно от 2011-15 г., подобно на десетилетието преди 2009-а. Икономиката на периферните страни обаче ще расте само с 1,2% в следващите четири години, по-малко от половината от темпа на десетилетието преди кризата. Твърде вероятно е инвестиционните планове да бъдат отложени, особено като се има предвид, че разходите за финансиране от банките са във възход, а проучванията на състоянието на кредитирането показват, че това може да премине в общо затягане на условията за предоставяне на кредити на предприятия, отчитат експертите. Очаква се безработицата да остане близо 10%.
Междувременно проучване на „Блумбърг“ сред 1000 инвеститори оцени вероятността Гърция да фалира на 93%. По нейните стъпки е тръгнала и Португалия - това мнение споделят 56%. При предишното проучване на това мнение бяха 59% от тях. За фалит на Испания са гласували 36%, като толкова смятат, че и Италия може да изпадне в несъстоятелност. При Ирландия процентът е по-висок – 42%. Около три четвърти от анкетираните са на мнение, че до 12 месеца икономиката на еврозоната ще изпадне в рецесия, а 53% смятат за сигурно влошаването на банковия сектор заради отписването на държавен дълг. При 72% от запитаните преобладава мнението, че до пет години ще има държави, които ще напуснат еврозоната. Повече от една трета – 40%, посочват, че до една година това е Гърция.

План „Б“

Ако Гърция фалира, правителствата на еврозоната трябва да имат готов план за правилно управление на този фалит, препоръчват от Ernst and Young. Това включва рекапитализация на банки от основните страни на еврозоната, които ще трябва да се справят със загубите от гръцките си активи, както и рекапитализация на гръцкия банков сектор, каквато гръцкото правителство не може да си позволи в момента и най-вероятно международната общност отново ще трябва да предостави паричен ресурс. Според прогнозата за еврозоната, за да се предотврати нарастващата криза, основните държави членки трябва да поемат ангажимент за силен фискален съюз. „Уповаването на бъдещи строги икономии за намаляване на дефицитите ще бъде самоунищожително. Необходими са много по-дълбоки реформи, включително и либерализация на пазара на труда и бърза приватизация, за да могат периферните икономики да избягат от задлъжнялостта и да си възвърнат доверието на инвеститорите. Реализирането на тези реформи обаче ще отнеме време”, коментира Мари Дирон, старши икономически съветник на прогнозата за еврозоната.

Ситуацията у нас

У нас експертите залагат на ръст за тази година от 2,2% и ускоряване на темпа до 2,6% догодина. Износът показа много добри резултати, но очакванията са за забавяне на темпото до под 10% тази година и до 5,5% през 2012 г. под растежа на вноса. На вътрешния пазар възстановяването е слабо основно поради високата инфлация в началото на годината и притиснатите домакински бюджети. В резултат на това очакванията за потребителските разходи са да нараснат само с 1,2% през 2011 г. Високата инфлация поставя допълнителен натиск върху потребителските разходи. Само ако външната среда не спре да се влошава, заетостта трябва скоро да започне да се покачва, а инфлацията да продължи да намалява постепенно. В резултат на това се очаква разходите на домакинствата да нараснат с над 3% през 2012 г. след очакваното повишаване на малко под 1% тази година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване