09/29/11 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Netflix грабна правата от HBO за разпространение на филми

Битката за лицензирано съдържание се разраства, а потребителите все повече предпочитат оналайн програмирането
Американският доставчик на интернет стрийминг съдържание Netflix Inc. и Amazon.com Inc. поотделно постигнаха сделка с големите водещи филмови студия, като получиха правата и достъпа до филми и телевизионни предавания за представянето им онлайн. Тази договореност е ясен знак, че Холивуд все повече гледа на интернет като канал за дистрибуция и реализиране на продажби.
Netflix обяви, че през 2013 г. ще прибави към листите си кинозаглавия и програми, произведени от DreamWorks Animation SKG, към дигиталната си библиотека. Двете страни по договора официално днес потвърдиха информацията, като поясниха, че партньорството ще бъде с продължителност от няколко години, без да уточняват крайния срок на изтичане и финансовите параметри на сделката.
От Amazon, която е базирана в Сиатъл, щата Вашингтон, от своя страна уточниха, че в резултат на сделката ще добавят за клиентите си около 2000 телевизионни епизода и филми от Twentieth Century Fox, сред които са "24" и и Speed („Скорост“). Това е увеличение на броя на заглавията с 22%, или повече от 11 000.
Битката за лицензирано съдържание продължава да се разраства, тъй като все повече хора предпочитат програмирането и гледането онлайн, като тенденцията потребителите да се отдалечават от зависимостта на предлагането на телевизионните мрежи се затвърждава.
Други студия за производство на кино- и тв съдържание, като CBS Corp., постигнаха подобни споразумения с Netflix и Amazon по-рано. Според тях за онлайн услугите ще се заплаща единствено фиксирана такса от потребителите, като в някои от случаите няма да има ограничение за количеството на използваното и гледано съдържание.
Видеорежисьорът Стив Оливър (Amazon) посочи, че интересът на клиентите към цифровите формати нараства неимоверно бързо, а очакванията са, че тази тенденция ще продължи.
Битката за придобиването на онлайн права на филма вече се превръща в международна. В Бразилия от NetMovies Entertainment Inc. заявиха преди дни, че имат дългосрочен план за стрийминг на филми и телевизионни шоута на Walt Disney Co. за цяла Латинска Америка, без обаче да притежават изключителни права за услугата. Регионът е стратегически и за разширяването на операциите на Netflix.
Сделката на Netflix с DreamWorks идва след провала за продължаването на договора с телевизионния канал Starz, който в момента доставя за Netflix филми на Sony Corp. и Дисни, чийто срок изтича през февруари.
Amazon влиза стабилно и на бързо разрастващия се пазар за преносими компютри. Компанията представи най-новото разработено устройство, наречено Kindle Fire, което се свързва с интернет потока, предоставя достъп до филми и телевизия, показва електронни книги и поддържа хиляди приложения. По размери той е наполовина спрямо размера на IPAD и ще се продава почти два пъти по-евтино спрямо цената на таблета от момента на пускането му на пазара след 15 ноември. Amazon предлага Kindle Fire за $199. iPad се продава на нива от $499 до $829.
Според главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос се въвеждат три версии на популярните Kindle е-четци: с черно-бели екрани - основен модел за $79, сензорна екранна версия за $99 и One Tuch екран с 3G безжична услуга за $149.
Amazon продава над 1 милиона електронни книги, 100 хиляди филма и телевизионни предавания и 17 милиона песни. Мениджмънтът на компанията се надява, че ще успее да пробие в ниша, където другите компании не са успели, защото таблетът е проектиран да се включи и към масивна база на Amazon за медийно съдържание.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване