09/29/11 16:36
(http://www.klassa.bg/)

БАН и Музеят към НАИ представят експозиция на Ивайло Савов

Интелигентността на скулптурата се изразява в пластиката и богатото въображение. С тези качества е озарен в цялото си творчество Ивайло Савов. Изключително съвременен, с плътна и жива форма, с лек флирт с цвета, който го родее с ранните периоди на всички големи епохи - Египет, Гърция, Ренесанса. Това е оценката, която дава Владимир Гиновски - автор на скулптурната композиция „Кирил и Методий“ пред Народната библиотека в София.
Мирей Шнорф от списание „Ла Прес“, Швейцария, пише: „Българският скулптор Ивайло Савов събужда в мрамора бъдещата фигура, която се крие там. Бронзовите му клоуни обединяват под цветните си костюми и под островърхите си шапки цялата наша радост и състрадание.“
В своята юбилейна изложба Ивайло Савов представя на ценителите на изобразителното изкуство около 30 скулптури от бронз и неръждаема стомана, като повечето от творбите са голямоформатни (двуметрови) композиции. Савов е водещо име в съвременната българска скулптура с трайно присъствие в най-големия портал за изобразително изкуство в света – www.artprice.com. От 2004 г. скулпторът работи с престижната аукционна къща „Отел де Вант“ в Женева.
Той е сред малцината съвременни художници, които имат постоянна експозиция в швейцарската галерия Zabbeni. В салоните, които се намират в Женева, Веве и Берн, неговите произведения са изложение заедно с Джакомети, Ботеро и Модилияни.
„Вярвам, че за зрителите изкуството е пиршество на форми и чувства, а за автора е самозабрава и благодарност към естеството и Бога. Европа се задъхва от културното си богатство – фолклор, поезия, архитектура, танц, а българското изкуство е нашето име пред света. Нещо, което не забравям, когато мои скулптури тръгват за същата Европа, Канада, Япония, Индия и остават там“, съкровено споделя авторът.
Експозицията може да бъде видяна от 7 до 13 октомври в Музея на Националния археологически институт на пл. „Атанас Буров“ 1 в София.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване