09/29/11 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Берлин каза "да" на спасителния фонд, дава 211 млрд. евро

Долната камара на германския парламент одобри вчера законопроекта за разширяване на размера на европейския спасителен фонд (EFSF) за подпомагане на закъсали държави в еврозоната от 250 млрд. евро на 440 млрд. За целта германските данъкоплатци ще трябва да внесат не 123 млрд. евро, а 211 млрд., предадоха световните агенции. Общо 523 депутати подкрепиха предложението, 85 са гласували „против“, а трима са се въздържали.
Гласуването имаше сериозно значение не само за финансовите пазари, но и за политическия живот в Германия. Резултатите се оценяват като сериозна победа за канцлера Ангела Меркел, тъй като имаше опасност депутати от собствената й партия да не я подкрепят и да се разчита на подкрепата на опозицията. Същевременно с това канцлерът трябваше да се бори срещу негативните нагласи за участието на страната в спасяването на закъсалите „непослушни“ страни - членки на валутния съюз. Днес се очаква предложението да бъде гласувано и в горната камара на парламента.
Вотът в Берлин вчера бе решаващ за успокояването на пазарите. Европейските индекси бяха на зелено, подкрепени и от по-добрите икономически данни зад Океана. Оказа се, че щатската икономика е нараснала не с 1, а с 1,3% през второто тримесечие, показаха ревизираните данни на правителството. За периода януари-март растежът бе 2.4 на сто.
По-оптимистични са новините и от пазара на труда в САЩ – според Департамента по труда американците, подали за пръв път молби за безработица през миналата седмица, са намалели с 37 000 до сезонно изгладените 391 000, което е доста под очакванията на икономистите за 422 000 души без работа. Всичко това и оптимизмът на пазарите след решението на Германия подкрепи Уолстрийт. Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq скочиха с 1% в сутрешната търговия.
Решението за създаване на спасителния фонд – EFSF, бе прието през май 2010 година с първия спасителен пакет за Гърция. Впоследствие опасенията за разпространение на дълговата зараза в Испания и дори Италия накара европейските лидери да помислят за увеличаване на неговите правомощия и размер. За да се случи това, решението трябва да бъде одобрено от всички страни, използващи еврото. Девет вече казаха „да“ на промените – включително Франция, Италия, Испания и Финландия. Австрия ще гласува днес.
Междувременно в Гърция ситуацията продължи да се усложнява. След като експерти от надзорната тройка - ЕС, ЕЦБ и МВФ, се завърнаха в Атина, готови да подновят преговорите с правителството, служители на гръцкото министерство на финансите окупираха входа на сградата и отказаха да ги пуснат вътре. "Вземете си помощта и си вървете", скандирали протестиращите. От мисията на „тройката“ зависи отпускането на поредния спасителен транш от заемите за Гърция на стойност 8 млрд. евро.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване