09/29/11 14:52
(http://www.klassa.bg/)

Борбата с климатичните промени - малки стъпки с огромно значение

Изменението на климата е едно от най-големите предизвикателства, които стоят за разрешаване пред човечеството. И то ще бъде дискутирано на международна среща в София идната седмица, на която трябва да се обсъдят алтернативите за забавянето на тези процеси. Факт е, че ако температурата на Земята се повиши с повече от 2° C над равнищата отпреди епохата на бурното индустриално развитие, има вероятност промяната на климата да стане необратима. Според учените това ще доведе до труднопреодолими дори непреодолими промени във всички сфери на обществения живот.
В отговор на тази сериозна заплаха се полагат усилия, формира се политика в световен мащаб. Една от тях е ангажимент да се намалят емисиите на парникови газове с най-малко 20% до 2020 г. Анализирани са и основните направления в борбата с климатичните промени. А именно: по-устойчиво използване на енергийните запаси – преминаване към ВЕИ, решителна борба с обезлесяването. Това са мерките за борба с климатичните промени на глобално ниво, стратегически мерки, политики, програми и т.н
Въпросът обаче се състои в това ние самите да осъзнаем опасността от промяната на климата, която ще ни засегне нас самите, нашите деца, ще промени нашия бит.

Необходима е нова култура

Осъзнаването на този проблем трябва да формира в нас нова култура на бита, нова отговорност към начина на живот – на всеки един от нас.
Осъзнаването на проблема вече ще бъде една крачка напред към справянето му.
Тук не става въпрос за намаляването на емисиите на парникови газове в резултат на политически решения, огромни инвестиции на ЕС, не зависи само от решенията на политиците и от огромните инвестиции, направени от промишлеността. Тук не става въпрос за по-добро използване на природните ресурси в резултат на регулационни режими. За намаляване дела на изкопаемите горива — петрол, газ и въглища, които се използвани за производство на електричество, за отопление, за охлаждане и в транспорта, са главните източници на емисии на парникови газове; и обезлесяването. Тук става въпрос за индивидуалния принос, както и за нашата информираност как ние с нашите малки действия да допринесем за подобряване на заобикалящия ни свят. За малки действия, които могат да имат огромно значение.

Добрите практики

В производствените и преработвателните предприятия например отговорният, безвъзмезден принос би могъл да се изразява в следното: фирмите биха могли да направят изследвания и анализи какво количество СО2 се емитира в атмосферата при производството на единица продукция, т.е. да направят въглероден паспорт на изделията си. В отговор на това самите предприятия да залесят определена площ, в резултат на което да се получи ефект на компенсиране на емисиите в резултат на цялостната производствена дейност.
Това би могло да се наложи като добра фирмена практика.
От друга страна, мястото на неправителствените организации би могло да бъде в предприемане на мерки за популяризиране на подобни инициативи и приветстване на тези предприятия, като изграждат и формират позитивен имидж на техните free carbon продукти. По този начин ще способстват за формирането на позитивна нагласа и предпочитане на продукти с чист въглероден паспорт, въглеродно неутрални.
Биха могли да учредят награди, грамоти, медали на въглеродно неутрални продукти и т.н., с което да се формира нова потребителска нагласа и култура.
Може да помогнем и като инсталираме сензорно управление на осветлението и потреблението на вода. Да осъзнаем необходимостта и да започнем да сортираме отпадъците (с цел тяхното ефективно рециклиране). Да не използваме аерозолни флакони. Да не използване полиетиленови торбички и опаковки. Да използване велосипедния транспорт вместо градски транспорт и автомобили. Това са малки стъпки, но те могат да имат огромен ефект, ако наистина осъзнаем, че климатичните промени не са нещо имагинерно и засягащо само големите държави, големите производители, а реална заплаха, която може да доведе до труднопреодолими промени в нашия личен живот, в живота и бита на децата ни.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване