09/29/11 18:57
(http://www.klassa.bg/)

Кристалина Георгиева: Катуница е отговорност на българските власти

Случаят в Катуница е отговорност на българските власти и не е работа на Европейската комисия да се произнася по въпроса. Това заяви вчера българският еврокомисар Кристалина Георгиева, цитирана от БНР. Според нея правителството се отнася сериозно към случилото се и действа адекватно. Георгиева припомни, че става дума за криминален проблем и той не трябва да се превръща в нищо друго.
„Това е отговорност на българското правителство, вътрешен проблем на България и затова комисията няма коментар по проблем, който е вътрешен за страната. Не е работа на комисията. Аз като българска гражданка мога да кажа, че е тревожно, когато възникват такива търкания, конфликти, когато се използват за политически цели“, каза Георгиева.
Тя беше категорична, че стореното от кабинета през последните дни е правилният път за пресичане на етнически конфликти.
„Посланието, което е отправено от страна на премиера, е много ясно. Обществото не може да бъде раздирано от противоречия, върху които се хвърля все едно бензинов пламък, с политически цели. Моето впечатление е като говоря с приятели, близки, че тук в България хората не искат такива неща да се случват и че има такава обществена подкрепа за това да се изкорени, да се пресече от корен това, което става“, каза българският еврокомисар.

Борис Велчев: Без прокурорски чадър

Над Кирил Рашков не е бил разтварян прокурорски чадър. Това заяви главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет вчера. Той обясни, че срещу Рашков има сравнително малко преписки, като по някои от тях има и осъдителни решения на съда. Велчев уточни, че само една такава преписка е била прекратена през годините.
Главният прокурор каза, че има много хора, които отдавна е трябвало да попаднат в полезрението и интереса на прокуратурата. Той беше категоричен, че във всеки по-голям град има местен феодал, подобен на Цар Киро, който прави впечатление с богатството си и с начина си на живот. „Тези хора имат съмнителни контакти и както се оказва, не си плащат данъците“, каза главният прокурор. Велчев уточни, че това престъпление трябва да бъде забелязано първо от данъчните служби.
В сряда срещу Кирил Рашков бяха повдигнати обвинения за заплаха за убийство. Срещу него има образувано и досъдебно производство за непогасени данъчни задължения в периода 2004-2011 г. Борис Велчев посочи, че преди да бъде арестуван, Цар Киро е бил пазен и развеждан няколко пъти из страната.
„Ако има дори най-малък елемент на някакво покровителстване или пък неадекватно изпълнение на служебни задължения от служителите в полицейското управление в Асеновград, решенията спрямо тях ще бъдат крайни и съобразно Закона на МВР“, каза заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той допълни, че изрично е дадено указание - проверката да бъде безпристрастна, обективна, да оцени всички факти за конкретния случай и за цялостната работа на полицейското управление в Асеновград.

Още задържани

Седем младежи, сред които и 13-годишно момче, са задържани в нощта срещу четвъртък след бунт в ромската махала в Благоевград. Шествията в останалите градове в страната преминаха спокойно. Задържаните са българи, които готвели разправа с ромите, събирайки се в центъра на града. При ареста на 13-годишното момче е присъствал инспектор от Детска педагогическа стая. Най-вероятно задържаните ще бъдат съдени по Указа за борба с дребното хулиганство. По време на недоволството в ромската махала на Благоевград роми са чули слух, че скинарите се готвят да ги нападнат. След като ромите от "Предел махала" разбрали за това, към центъра на града тръгнали над 200 души, въоръжени с брадви, лопати и тояги. Те били спрени от полицейски кордон към 20.30 часа, както и повторното им тръгване към 22.30 часа. Нощта в махалата е преминала спокойно и без ексцесии. Четирима младежи на по 20-годишна възраст вече са осъдени в Плевен по Указа за борба с дребното хулиганство. Те са били задържани от полицията при участие в протестите след случая в Катуница. Районният съд им е наложил глоби - на трима по 100 лева, а на един - от 250 лева. На един от арестуваните съдът е издал оправдателна присъда. По данни на областната дирекция на полицията снощи в града са излезли на протести около двайсетина души, няма допуснати инциденти. Спокойно и без нарушения на обществения ред са преминали шествията в столицата, във Варна, Велико Търново, Асеновград, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен. Около 650 души са се включили в шествия и бдения в страната, съобщиха от МВР. Най-масови са били проявите в Асеновград - 200 души, Пловдив - 100, София - 60. Задържани са общо 10 души, сред тях трима непълнолетни. Петима са задържани от органите на реда заради липса на лични документи. Шествията в цялата страна са приключили до 21 часа.



КТ „Подкрепа“: Платени са по 20 лв. на хората от буса убиец

„Хората от микробуса, прегазил 19-годишния Ангел Петров, са взели по 20 лева за убийството“, твърди председателят на КТ „Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев.
По негова информация хората са наети от човек, много близък до Кирил Рашков, който обаче не е негов роднина. За това са сигнализирали роми от пловдивския квартал „Столипиново". Кръстев е предал цялата информация в полицията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване