09/29/11 19:12
(http://www.klassa.bg/)

Намалява полицейското насилие в районните управления

Проблемите с правата на задържаните в полицейските управления остават, но поне случаите на полицейско насилие намаляват.
Това показват заключенията от последния доклад на институт "Отворено общество" за гражданското наблюдение в полицията, които бяха оповестени вчера. От август 2010-а до май тази година са наблюдавани 80 полицейски управления в 10 области в страната. В тях на доброволни начала са влизали 200 граждански наблюдатели.
Подобрения са отчитат в два доста проблемни показателя до момента - полицейското насилие и отношението на полицаите към задържаните за 24 часа. Статистиката от гражданските наблюдения през последните години постоянно бележи спад на регистрираните случаи на насилие в РУ и за последната година са установени само 3 такива, като в предходния период са били 6.
В интервюта с наблюдателите пък самите задържани определяли отношението към тях като "професионално и любезно".
Частично подобрение имало в материалнобитовото състояние на управленията, хигиената там и обособяване на отделни помещения за мъже, жени, непълнолетни и др. Като цяло обаче само 19 от 80 РУ се доближавали до нормативните изисквания.
Наблюдателите констатират влошаване по показателите "Достъп до правна помощ" и "Осигуряване на храна на задържаните" в сравнение с резултатите от проекта през 2007-2008 г.
В районно управление в Пазарджик например имало оплаквания, че храна се предоставя само ако близки на задържания му донесат, или той има пари в себе си. В Перник полицаите мажели филии с лютеница на задържаните, което било в нарушение на регламента за хранителни дажби.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване