09/29/11 19:07
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът не забрани на МВР да получава дарения

МВР и занапред ще може да получава дарения. Това реши парламентът вчера, след като народните представители отхвърлиха предложението на депутата от ДПС Христо Бисеров за промени в Закона за МВР.
С 59 гласа "против", 17 гласа "за“ и 13 "въздържали се" депутатите не одобриха идеята даренията да отпаднат като приходно перо в бюджета на вътрешното ведомство, а то да бъде само на бюджетна издръжка.
Според изнесената в хода на дебата справка за първите 6 месеца на тази година приходите на МВР са около 3,8 млн. лв. От тях по сметките на министерството от общините са постъпили дарения за 141 249 лв., от държавните институции - 132 126 лв., и от търговските дружества с държавно общинско участие - 2,5 млн. лв. От тях 2 млн. лв. са от една фирма, изцяло собственост на МВР. За същия период даренията от физически лица, както показват данните, са за над 1 млн. лв.
„Не може МВР да получава пари от бюджетни организации и не е нормално една трета от даренията да са от физически лица“, мотивира своето предложение Бисеров. Според него абсурдно било и министерството да има фирма, чиято единствена задача е да дарява средства на вътрешното ведомство. Бисеров се позова на вече известната практика частни лица да даряват, за да получават закрила.
"Ако измененията бъдат приети, ще доведат до невъзможност МВР да бъде бенефициент по международни програми", заяви заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев. Той посочи, че в момента във ведомството постъпват средства по програма за солидарност по управление на миграционните потоци и те се завеждат именно като дарения. „За да бъде гарантирана прозрачността, в МВР има организация, която осигурява водене на отчетност и недопускане на злоупотреби“, увери още Димитър Георгиев. Тези вътрешни правила давали възможност министерството да получава дарения от общини и държавни предприятия във връзка с функции по осъществяване на държавната власт.
Освен това, от началото на октомври ще заработи и специален сайт - публичен регистър, в който ще се вписват основните реквизити по договорите за дарения. От 1 септември влезе в сила заповедта на вътрешния министър, с която се забраняват частните дарения. Европейската комисия също се изказа негативно срещу практиката да се приемат дарения от МВР.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване