09/29/11 10:54
(http://radiomilena.com/)

Резултати по проект “Гражданско наблюдение в полицията”

 Асоциация „Деметра” гр. Бургас, като партньор на  Институт „Отворено общество“ – София представя резултати от финалният доклад към Проект  „Гражданското наблюдение в полицията”, обхващащ  периода август 2010 г. -  май 2011 г.
Наблюдението се извършва по общо 14 показателя за спазване на основните права на задържаните и условията за задържане в полицията. Проекта  се изпълнява за трети пореден път на територията на гр. Бургас и Бургаска област,  като предишния  период на наблюдение беше юли 2007 – август 2008 г.
В проектът „Гражданско наблюдение в полицията” участват 25  независими граждански наблюдатели, които покриват 16 районни полицейски управления на територията на гр. Бургас и Бургаска област. За периода Август 2010  – Май 2011 г. екипите от граждански наблюдатели са посетили районните управления общо 164 пъти, от тях 135 са били през работни дни и 29 през почивните. За същия период са проведени и 15 интервюта със задържани лица и 43 интервюта с граждани ползващи административни услуги в РУП.

Гражданското наблюдение регистрира подобрение в следните области:
За периода август 2010 г.-  май 2011 г.,  по време на посещенията на гражданските наблюдатели  не са констатирани случаи  на превишаване на полицейски правомощия с  използване на физическа сила спрямо задържаните лица.Отношението на полицейските служители към интервюираните (задържаните лица) все по-често се определя като „професионално” и любезно. Във всички РУП на територията на гр. Бургас и Бургаска област в местата за задържане има изградено видеонаблюдение. Частично подобрение има  по два показателя: материално- битовото състояние в РУП – в някои  РУП е извършен  частичен ремонт само на отделни помещения.  Наблюдава се подобрение и при санитарно- хигиенните помещения. Няма настъпила промяна в условията на работа на полицейските служители и осигуряването на равен достъп на хора с увреждания до всички РУП. Техниката, която се използва за служебни цели в по-голямата си част е лична, а консумативите недостатъчни
Интервюираните задържани лица за периода август 2010 г. -  май 2011 г. в почти всички случаи споделят, че са запознати с правата си.  Регистрирани са само два случая,  в които задържаните не са запознати с правата си. И в двата случая задържаните не са били информирани за правото си на свиждане,  както и  не са уведомени техни близки.
Въпреки частичния напредък, само едно РУП отговаря изцяло на  нормативните изисквания – РУП Камено. Извършените  ремонти в част от наблюдаваните РУП  в повечето случаи са козметични и не са довели до съществено подобрение нито в условията за задържане, нито за работата на служителите. В някои  случаи ремонтни работи се финансират с лични средства на полицейски служители.
Проектът се осъществява от Институт „Отворено общество” – София, по одобрена от Главна Дирекция „Охранителна полиция” методология.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване