09/29/11 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Съдът в Бразилия защити индианците и спря ВЕЦ за $11 млрд.

Федералният съд в Бразилия спря строителството на водноелектрическата централа “Белу монте” на стойност 11 млрд. долара, защото ще попречи на коренното население на Амазония да лови риба, предаде АФП. Проектът предвижда централата да бъде изградена по долното течение на река Шингу, която протича в северната част на страната и е приток на река Амазонка.
Решението за замразяване на строежа на централата, за която би трябвало да се направи третият по големина язовир в света, бе взето след многобройни протести от страна на индианците, чийто основен поминък е риболовът. Правителството обеща да се сведе до минимум екологичното и социалното въздействие от строежа, но това не успокои местните жители.
Съдия Карлуш Едуарду Мартинс постанови, че по поречието на река Шингу се забранява строителството на пристанище, използването на взривове, прокопаването на канали, както и всякакви дейности, които могат да замърсят реката. Природозащитници твърдят, че ако проектът бъде реализиран, районът ще преживее екологична катастрофа, освен това притокът ще намалее с до 80% по протежение на 100 км. В реката обитават редки биологични видове като рибата-зебра Hypancistrus zebra, които ако бъде изградена централата, ще изчезнат.
Говорител на съда съобщи, че решението влиза в сила от датата, в която компанията, реализираща проекта - Norte Energia, бъде официално уведомена. Ако откаже да уважи решението, ще бъде глобена с по 200 000 реала (около 110 000 долара) на ден. Компанията още може да обжалва решението.
Местните власти са обезпокоени от решението на съда, защото благодарение на бъдещата централа Бразилия щеше да произвежда собствена електроенергия и да е енергийно независима от съседите.
В подкрепа на индианците се обявиха десетки артисти, певци, учени и политици. Режисьорът Джеймс Камерън, който това лято три пъти пътува до поречието на река Шингу, предупреди, че ако строителството продължи, сред миролюбивите местни племена, обитаващи тропическите гори на Амазония, ще избухнат безредици.
Британският певец Стинг също подкрепи индианската кауза.
През април правозащитни организации настояха Бразилия незабавно да спре процеса на издаване на лицензи за строеж на язовира.
Правителството създава по поречието на река Шингу в края на 50-те години на миналия век първия индиански резерват в страната. В момента там живеят 14 племена.
Проектът за ВЕЦ “Белу монте” бе одобрен от кабинета през февруари 2010 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване