09/29/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Създават електронен регистър по инвазивна кардиология

От 1 ноември 36 болници в страната ще вписват в електронен регистър всички интервенции по инвазивна кардиология, които се извършват в нея, съобщи вчера министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Регистърът ще се поддържа от Националния център по обществено здраве и анализи. В него ще се вписват всички процедури, които са извършени на пациента по време на престоя му в лечебното заведение.
Предвижда се болниците да подават името на лекуващия специалист, личните данни на пациента, вида на извършената процедура, както и причините за нейното провеждане. Всички данни ще се попълват от оператор в стационарите чрез универсален електронен подпис до 24 часа след извършване на процедурата. Болниците, неспазващи новите правила, подлежат на санкции от 500 до 2000 лева или отнемане на лиценза за този вид дейност.
Сърдечносъдовите заболявания са сред най-разпространените здравословни проблеми сред населението, посочиха от здравното министерство. През последните години от тях страдат не само възрастни, но и все повече млади хора на 30-40 години. Около 60% от общата смъртност у нас се пада на тези диагнози. Надеждното им лечение и добрата профилактика са от огромно значение за ограничаването на заболеваемостта и смъртността от сърдечносъдови заболявания.



Популярни актьори подкрепиха Световния ден на сърцето

Популярните актьори Христо Мутафчиев, Биляна Петринска и Красимир Ранков подкрепиха вчера здравната инициатива за отбелязване на Световния ден на сърцето. Пред Народния театър „Ив. Вазов“ любимците на публиката измериха кръвното си налягане. По техния пример в градинката се образуваха опашки от столичани, които се възползваха от възможността да получат професионален съвет от специалист.
Тази година кампанията по отбелязване на Световния ден на сърцето мина под мотото "Един свят, един дом, едно сърце", а нейни организатори са Световната федерация по кардиология и Дружеството на българските кардиолози.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване