09/30/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Ползи и вреди от шистовия газ според Полша

в. Индипендънт

Въпреки опасенията за околната среда газовите находища предлагат шанс за някои страни да намалят цената на енергийните източници и да се освободят от зависимостта си от Русия.

По-рано този месец министър-председателят на Русия Владимир Путин и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер възвестиха това, което бе смятано от мнозина - за добро или за лошо - за начало на нова ера на европейския газов пазар. На 6 септември, на церемония близо до Санкт Петербург, те откриха официално газопровода “Северен поток”, чрез който под Балтийско море ще се доставя природен газ на Германия директно от Русия. Заобикаляйки Украйна, Полша и балтийските републики, новата тръба има за предназначение и да заобиколи споровете, които периодично спираха доставките на руски газ за останалата част от Европа.

Но дори и с потичането на новия газ се появиха първите признаци, че европейският газов пазар може и да претърпи радикална промяна в рамките на по-малко от 10 години - по стандартите на енергетиката това е само един миг.

На икономически форум в Полша, който съвпадна с откриването на “Северен поток”, най-горещата тема - в конферентните зали и в кулоарите - беше потенциалът на шистовия газ - ресурс, който тихомълком промени баланса в енергийните доставки в Съединените щати и спомогна за намаляването на цените там с една пета за последните пет години.

Първоначалните проучавания сочат, че Полша разполага с огромни находища на шистов газ. От американското министерство на енергетиката смятат, че полските залежи е възможно да възлизат на 5.3 трилиона кубични метра, което е равно на местната консумация за 300 години.

Но сондирането за шистов газ е спорно, особено според природозащитниците. Въпреки че техниката, която включва извличане на газ чрез разбиването на шистовите скални слоеве чрез впръскване на пясък, вода и химикали под високо налягане, съществува от един век, тя стана икономически и технологично приложима едва миналото десетилетие. Но мнозина смятат, че подобно “хидравлично разбиване” причинява слягане на слоевете и замърсява подземните води, и затова то е забранено във Франция, Швейцария и някои американски щати. Неотдавна разкритите залежи на шистов газ край Блекпул станаха причина за призиви за забрана и във Великобритания.

От зеленото движение също така се опасяват, че новите, използваеми находища на газ могат да намалят цените до ниво, при което инвестициите в алтернативни енергийни източници, като например вятъра и морските вълни, ще станат икономически безсмислени.

В Полша обаче експлоатирането на залежите на шистов газ определено е на път да се превърне в нещо като национална мисия. Полският премиер Доналд Туск описа шистовия газ като “големия шанс” на Полша да се превърне от страна, внасяща енергийни източници в основен техен износител в рамките на десетилетие. А подтекстът за Варшава е, че шистовият газ не само може да превърне Полша в износител, но и да сложи край на дългогодишната й енергийна зависимост от Русия.

С оглед на парламентарните избори, които ще се проведат на 9 октомври, управляващата партия на Туск вече извлича политически ползи от темата и обяви четиригодишна програма, която обещава, наред с други неща, създаването на специален фонд за постъпленията от шистовия газ, който да бъде използван за плащане на бъдещи пенсии. Може и да не е съвпадение, че този месец полският енергиен конгломерат Полска компания за добив на нефт и природен газ (Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo) запали първия пламък на една от платформите си в Любочин в
северната част на страната.

Добивът на шистов газ за комерсиални цели е планиран да започне през 2014 г. Не само защото полското правителство е едно от малкото в Европа, които успяха да избегнат ефекта от финансовата криза, с право се очаква кабинетът на Туск да бъде преизбран.

Но не всички ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване