10/01/11 17:10
(http://radiomilena.com/)

Констатации след КСНС: За омразата в обществото тон дават политиците

 Сериозен дебат по време на Консултативния съвет по национална сигурност предизвика темата за етническия модел. Това каза президентът Георги Първанов след заседанието.
Идеи за категорично и безкомпромисно санкциониране на изразителите на религиозна и етническа нетърпимост и мащабна проверка на незаконно забогателите са се обсъждали на днешния Консултативен съвет.
Държавният глава призна, че рискът от разпространение на етническо напрежение са подтикнали свикването на съвета. Това е нещо, което не се е случвало по време на избори до сега, каза президентът Първанов.
Друга идея, обсъждана по време на съвета, е всички лица с над три висящи дела да се поставят в особен регистър. Президентът каза, че тези хора са големият проблем на малките населени места. Освен това в малките населени места ще се търси възможност за разширяване на полицейското присъствие.
Георги Първанов предлага така както по време на предизборната кампания се изписва на агитационните си материали, че купуването и продаването на гласове е престъпление, участниците в кампанията по подходящ начин да кажат: „Аз избрах етническата толерантност“.
Президентът каза, че в следващите седмици и месеци ще се проверяват отново „лица, които демонстрират лукс, които не са си плащали данъци, които не могат да докажат доходи”.
Смисълът на президентския, на политическия дебат беше в това да видим същността на проблемите и да потърсим тяхното решение, каза Първанов, според когото се занимаваме само с коментари, а други проблеми от реалния дневен ред – икономически и социални, остават далеч на заден план.
Президентът заяви, че проблемът на агресия чрез словото не може да се реши без участието на медиите. Омразата в обществото, за която дават тон политиците за съжаление, която подемате, вие, медиите, трябва да си го признаете, тази омраза, респективно агресия, е достигнала до краен предел, каза държавният глава.
Първанов каза, че е предложил – да се върнат към темата за проблемите на ромите след няколко месеца, когато бъде готова актуализацията на рамковата програма за интегриране на ромите, което трябва да се случи в края на ноември, за да се обсъждат мерките конкретно, а не в пожелателен план.
Беше поставен въпрос за финансовото осигуряване на тази рамкова програма, министър Дянков отговори, че финанси има както по линия на тези 40 млн. кредит, които има договорени още от предишното правителство, така и 70 милиона от европейските програми, каза Първанов.
Парите за децата в яслите и детските градини да не се дават на ръка, а на съответното учебно заведение, е едно от предложенията преди години на Съвета по демографска политика.
Премиерът Бойко Борисов произова от своя страна участниците в предизборната кампания да не подвеждат хората с „неща, които няма как да станат“.
Трябва да извадиш държавата от Европейския съюз, за да искаш смъртно наказание, каза той. По думите му – полицията, жандармерията са на улицата и чакат „всеки да излезе и да се изговори по теми, които в болшинството си няма как да станат в рамките на Европейския съюз”.
Борисов благодари на президента, че заедно са изслушали представители на полицията за обстановката при посещението си в Пловдивско.
„Не може да има горящи къщи и да кажем – че те са се справили със ситуацията. В същото време десетки пъти са обвинявани в полицейщина, в полицейско насилие или каквото и да било друго. В следващите дни те рязко подобриха работата си, вземаха адекватни решения и това се отчита и от президента, и от всички нас. Считам, че главният секретар и регионалният директор са много добри професионалисти, мотивирано обясняваха, бидейки там на място, че друга реакция от тяхна страна би донесла човешки жертви в тази ситуация. На друго мнение съм, но аз специално няма да им искам оставките и няма да ги наказвам”, каза Борисов.
Премиерът каза, че ако президентът прецени, може да разсекрети тази част от заседанието на съвета, в която е говорил, както и ако има други желаещи. actualno.com

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване