10/02/11 17:56
(http://www.klassa.bg/)

1,9 млрд. лв. са инвестирани в развитието на регионите

1,9 млрд. лв. са инвестициите по програма „Регионално развитие“, съобщи Лиляна Павлова, министър на регионално развитие и благоустройството, пред bTV. Тя коментира, че това е единственият финансов инструмент, с който може да се развиват общините. Общата стойност на програмата за периода 2007–2013 г. е 3 млрд. евро.
Строителният министър съобщи, че предстоят преговори за финансирането на магистрала „Хемус“, на които трябва да се обсъди и в кой еврокоридор да бъде включен аутобанът. „Имаме уверение, че през юни 2012 г. магистрала „Тракия“ в участъка до петолъчката при Карнобат ще бъде пусната за движение“, каза Павлова.
Премиерът Бойко Борисов и Павлова направиха символична първа копка на лот 1 от магистрала „Струма“ в събота. Отсечката трябва да свърже Долна Диканя и Дупница и е с дължина 17 км. Това е един от най-екологичните и сложни проекти за България, коментира Борисов. Ще има тунели за вълци, мечки, проходи за костенурки. Лиляна Павлова обясни, че стойността на проекта е 58,534 млн. лв., които се отпускат по Оперативна програма „Транспорт“. Строител на обекта е консорциум „Струма – 1“, в който водещ партньор е италианската фирма „Импреса“, а българските изпълнители са „Главболгарстрой“ и „Пътстрой 92“. Проектът предвижда да бъдат изградени 6 надлеза, 4 подлеза, 4 моста и виадукт. Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места. Срокът за изпълнение е 25 месеца.
Плановете на регионалното министерство са на 15 ноември да започне изграждането на лот 4 от магистрала „Струма“ от Сандански до граничен пункт Кулата. Той е с дължина 15 км, а прогнозната стойност на лот 1, 2 и 4 от аутобана е 649,163 млн. лв. До края на следващото лято участъкът от "Струма" между Драгичево и Долна Диканя ще бъде категоризиран като магистрала. В момента трасето е със статут двулентов път, защото при пускането му в експлоатация през 2007 г. са открити несъответствия на изискванията за строителство на аутобан. Общата дължина на магистрала „Струма“ е 132 км и е част от Европейския транспортен коридор № IV и от трансевропейската автомагистрала „Север – Юг”.
 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване