10/02/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

500 милиона евро не достигат на ТЕЦ-овете за инвестиции

Поне 500 млн. евро не достигат на ТЕЦ-овете за инвестиции за модернизиране на производството и намаляване на количествата емитиран въглероден диоксид. Това сочат данните от Националния план за инвестиции 2013-2020 г., изготвен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В документа необходимите инвестиции са общо 869 218 035 евро. Електроцентралите предвиждат инвестиции за малко над 120 млн. евро (42 млн. лева). Централите нямат достатъчно финансов ресурс, за да направят необходимите вложения, а и няма търговски банки, които да им отпуснат толкова големи кредити, съобщи за „Класа“ Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Трябва да се търсят варианти, включително и държавата да отпуска нисколихвени кредити за дружествата, допълни той.
42 млн. т въглероден диоксид изхвърлят компаниите у нас, източник на около 26 млн. тона от тях са ТЕЦ-овете и топлофикациите.
От 2013 г. всички ТЕЦ-ове трябваше да плащат изцяло за изхвърляните в атмосферата вредни газове. България и още 10 страни членки имат право да поискат отлагане (дерогация), с което дружествата ще могат да получат част от квотите си безплатно, но ще трябва да изпълняват проекти на стойност, равна на предоставените безплатни квоти. На 30 септември МИЕТ обяви официално, че страната е изпратила подготвения план за инвестиции, с който иска отлагане на изцяло платените квоти. Документът бе одобрен от Министерския съвет миналата сряда.
От 30 септември започва 6-месечният срок за преговори между страната и ЕК за одобряването му от Брюксел. В плана са включени 18 предприятия. Десет от тях са заявили, че ще подготвят проекти за повишаване на енергийната си ефективност. Според източници на „Класа“ в списъка влизат НЕК и ЕСО.
Останалите обаче - AES "Марица-изток 1", ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" АД, ТЕЦ-Бобов дол, ТЕЦ "Марица 3" АД, "Брикел" ЕАД, "Топлофикация-Сливен" ЕАД, "Видахим" АД, "Захарни заводи" АД, няма да правят вложения. Те ще трябва да плащат за всичките си квоти вредни емисии, чиито цени в момента са 10-12 евро/тон.
Според министъра на икономиката Трайчо Трайков, ако искането за дерогация бъде одобрено, токът от 2013 г. ще поскъпне с 11%, ако предприятията обаче започнат да плащат за всичките си квоти - увеличението ще достигне към 25 на сто. „И при двата варианта при средна цена от 10-12 евро на тон въглероден диоксид цената на електроенергията ще поскъпне с не по-малко от 20 на сто“, коментира Терзийски. Дори да инвестираме в очистващи инсталации, изхарчените пари ще бъдат калкулирани в цените на електроенергията, ако пък трябва да купуваме квоти – тяхната цена също ще е ценообразуващ фактор, обясни той. Единственият плюс на варианта с дерогацията е, че инвестициите все пак ще повишат ефективността на централите, допълни Терзийски.
Поскъпването на електроенергията ще доведе до увеличаване на цените и в останалите сектори, за които тя е основен ресурс. Това би могло да доведе до изнасяне на производства извън България в страни, където няма такива изисквания, като Турция например.
С дерогацията България иска през 2013 г. да има 70% безплатни квоти за дружествата, произвеждащи ток, и този процент ще намалява всяка година с 10%, докато през 2020 г. достигне 0%, т.е оттогава всички квоти ще се заплащат. Така през 2013 г. производителите на електроенергия у нас ще си купят само 30% от необходимите им емисии парникови газове, през 2014-а  - 40%, и т.н.
Досега дерогация са поискали Чехия, Полша и вероятно Румъния, обявиха от икономическото министерство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване