10/02/11 16:56
(http://www.klassa.bg/)

Арестуваха 700 протестиращи, блокирали Бруклинския мост

Повече от 700 души от протестното движение „Да окупираме Уолстрийт“ бяха задържани на Бруклинския мост от нюйоркската полиция през почивните дни, съобщи Би Би Си.
Арестуваните бяха част от по-голяма група от около 1000 души, която тръгна от Зукоти парк в района на Уолстрийт в Манхатън, където демонстрации има от две седмици. Някои от протестиращите навлязоха на пътните платна и бяха посрещнати от засилено полицейско присъствие, като повечето бяха задържани за нарушаване на реда. Протестът наложи затварянето на емблематичния мост за движение за няколко часа.
Арестите се наложиха, след като полицията „многократно предупреждаваше протестиращите да освободят пътните платна и да се върнат на пешеходната зона“, обясни полицейски говорител, цитиран от Ройтерс. „Някои от тях се съобразиха и се качиха на тротоарите. Други образуваха жива верига и тръгнаха по пътните платна, което наложи да бъдат арестувани“, каза говорителят. Много от задържаните са били освободени малко след това, уточниха от полицията. Представители на протестиращите обясниха, че полицаите са им позволили да преминат на пешеходната зона на моста и са ги ескортирали, след което са били обградени и са започнали арести. „Това не беше протест срещу нюйоркската полиция, а протест на 99% срещу несъразмерната власт на 1% от населението. Този 1% контролира 50% от богатството в САЩ. Ние не сме анархисти или хулигани. Аз съм на 48 години“, каза Робърт Камисо от демонстрантите.
“Не е честно правителството да подкрепя големите корпорации вместо хората“, каза друг участник, Хенри-Джеймс Фери.
От протестното движение демонстрират срещу корпоративната алчност и социалното неравенство, като по думите им те защитават 99% от американското население срещу най-богатите, представляващи 1%. С призива „Да окупираме Уолстрийт“ организаторите призоваха 20 000 души да „наводнят Махнатън“ на 17 септември и да останат там няколко месеца. Няколкостотин протестиращи останаха да лагеруват в Зукоти парк.
Това не е първият сблъсък на протестиращите от движението с нюйоркската полиция. В петък около 2000 души се събраха с плакат с призив „Да окупираме Уолстрийт“ пред централното полицейско управление, за да протестират срещу арестите и поведението на полицаите, след като около 80 души бяха задържани при поход на 25 септември. Те бяха арестувани предимно за нарушаване на реда и блокиране на движението, но един от задържаните бе обвинен за нападение над полицай. Протести в съпричастност с целите на движението „Да окупираме Уолстрийт“ с по-малки мащаби имаше и в други американски градове, включително в Бостън и Сан Франциско.


Десетки хиляди демонстрираха срещу икономиите в Португалия и Унгария

Десетки хиляди души протестираха в Португалия и Унгария през почивните дни срещу правителствените планове за икономии. Според организаторите на акцията в Португалия 130 000 души са демонстрирали в Лисабон и 50 000 в Порто. Близо 50 000 души се събраха в Будапеща, за да изразят недоволство срещу политиката на затягане на коланите на правителството на премиера Виктор Орбан. Демонстрацията бе организирана пред парламента по призива на профсъюзите, след като правителството реши без предварителни консултации с тях да намали премиите при напускане на държавните служители и да ограничи възможностите за предсрочно пенсиониране.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване