10/02/11 17:34
(http://www.klassa.bg/)

Започва проверка на незаконно забогателите

Мащабна проверка на незаконно забогателите и поставяне на всички лица с над три висящи дела в специален регистър. Това са част от мерките, набелязани на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, което се проведе в събота.
„Проверките на незаконно забогателите – тези, които демонстрират лукс, не са си плащали данъци и не могат да докажат доходи, ще започнат в близките седмици“, увери след заседанието президентът Георги Първанов. „Всички лица с висящи дела, над три, да бъдат поставени в особен регистър, на скенер. Тези хора, тези престъпници, които тормозят населените места, да заемат мястото, което им се полага“, добави държавният глава. По време на заседанието е било обсъдено и да се търси разширяване на полицейското присъствие в малките населени места.
Президентът посочи, че общото мнение за случая в Катуница е, че той е криминален, но изтъкна, че е станал метафора на недоволството на хората от неспособността на институциите в продължение на години да се справят с проблема. Според него протестите в последните дни „бяха натоварени подчертано етнически“. „Изразено беше притеснение, че тази кампания, така като върви, е на път да компрометира изборния процес“, коментира държавният глава. Той призова участниците в предстоящия вот да заявят, че са етнически толерантни. След края на заседанието премиерът Бойко Борисов призова да бъде сложена точка на темата „Катуница“. „Затворете я тази страница, Бог да ги прости момчетата, от нас бащата поиска едно нещо – този човек да отиде в затвора“, каза министър-председателят. Той изтъкна, че се полагат изключително много грижи и досега етническият мир е бил за пример. „Призовавам всички колеги, които участват и искат да стават президенти, да бъдат по-нормални“, каза Борисов.
Междувременно, докато вървеше консултативният съвет, под прозорците на президентството се провеждаше митинг на "Атака". Успоредно с него имаше шествие и митинг на БНС и ВМРО.


РЗС поиска оставката на Цветанов

Няколкостотин души се събраха вчера пред входа на сградата на МВР със скандирания за незабавна оставка на вътрешния министър Цветан Цветанов. Митингът бе организиран от РЗС. Протестиращите посочиха, че той е основно отговорен за случващото се в последните дни. Те скандираха "Оставка" и "Цецо, вън". На протеста бе и ръководството на РЗС начело с лидера й Яне Янев и кандидата за президент Атанас Семов. Протестиращите носеха плакати, на които беше изписано: "Не ни е страх." Атанас Семов и Яне Янев се обърнаха към полицаите с думите, че са с тях, защото и те като останалите хора гладували. В края на митинга Янев поиска от хората да се разотиват мирно и да не провокират полицаите, които бяха започнали да ги изтласкват.


Пловдивският митрополит отслужи молебен в Катуница

Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за мир и народно единство в храма в село Катуница вчера, когато се навършиха 9 дни от нелепата смърт на 17-годишния Павел Толев, чието сърце спря по време на шествието в Катуница. По време на размириците в селото загина и 19-годишният Ангел Петров, който бе прегазен от приближен до ромския бос Кирил Рашков–Цар Киро. По думите на Пловдивския митрополит етническо напрежение в България не е имало, няма и няма да има, но мащабът и размерите на събитията говорят за натрупания гняв и омраза сред народа. „Това става винаги когато системно се пренебрегва и е допуснато да бъде прегазван Божият закон“, каза митрополитът и призова към мир, примирение и разум.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване