10/02/11 21:03
(http://e-vestnik.bg/)

Кой уби Андрей Луканов? Забравете!

Андрей Луканов. Снимка: Вестник “Дума”

Статията по-долу е от Ангелина Петрова, дългогодишна журналистка и авторка на книгата-разследване “Виновните - невинни” за убийството на бившия български премиер Андрей Луканов (ИК “Труд”). Петима души, от които трима руснаци и двама българи, бяха осъдени за това убийство от Софийския градски съд, но след това две съдебни инстанции ги оправдаха. Така или иначе, липсата на ефективно разследване и осъдителни присъди за най-значимото убийство в България по време на прехода, поставиха страната



в положение на разграден двор, в който могат безнаказано да се убиват бивши министър-председатели и политически лидери. Отказът от ново разследване за убийството потвърждава всички критики към българската съдебна система и полиция от страна на Европейския съюз
.

Кой уби Андрей Луканов? 15 години след разстрела на експремиера сигурно са малцина наивниците, които още вярват, че този въпрос ще получи точен и справедлив отговор от българския съд. Това просто няма как да се случи.

Истината за престъплението е погребана завинаги в мъртвата хватка на правилата в триинстанционното съдебно производство. След като Апелативният съд обяви с изключително спорни мотиви, че заговорниците не са осъдените от Софийския градски съд двама украинци и трима българи. А Върховният касационен съд потвърди решението на колегите си от втората инстанция.

От което следва, че петимата обвиняеми са невинни де юре. Дори ако разследването за убийството на Луканов, което трябваше да започне отначало, пак стигне до тях. Петимата имат индулгенция за невиновност и никой съд не може да ги съди за същото престъпление.

А на българските данъкоплатци им се наложи да платят 200 000 лева на единия от тях – строителния предприемач Ангел Василев. На толкова пак съдът оцени жалбата на Василев, че в делото за убийството на Андрей Луканов е било опетнено честното му име.

Засега няма данни, че новото разследване – „срещу неизвестен извършител”, работи по друга следа. Задачата е невъзможна за изпълнение. Защото никакви еквилибристики не биха помогнали и на най-амбициозния следовател или прокурор да се справи с редица безспорни доказателства от първото дело. Като, примерно, наличието на един 9-милиметров макаров, с който е разстрелян Луканов. Това е оръжието, с което преди Луканов е убит пак в София украинският гражданин Сергей Шанин. Факт, който също е безспорно доказан.

Пистолетът е купен на черния пазар в България. На правосъдието са известни участниците в сделката. Включително купувачите - руснакът Юри Кутепкин и украинският гражданин Алексей Кичатов. Който е обвиняем по дело за убийството на Шанин. Но също и по първото дело за убийството на експремиера. По тези и редица други причини 9-милиметровият макаров е един от горещите картофи в делото „Луканов”, който би охладил всеки магистратски ентусиазъм да продължи работата по делото. Какъвто засега липсва.

В Софийска градска прокуратура изглежда са загубили интерес към делото. Там и бездруго са затрупани с други дела. Това за Луканов „май че е спряно”. Допреди 3 години то било в Националната следствена служба. През 2008-а прокуратурата го иззела поради липса на напредък в законния срок.

Делото може да бъде възобновено, ако се появат факти или свидетелства, заслужаващи проверка. Но ако разследването остане така доникъде и в следващите 5 години, то ще бъде спряно окончателно. Напълно законно при това. През 2016 г. изтича 20-годишният давностен срок, даден от законодателя за работа по такива дела.

Излишно е да се пита какво става с делото за убийството на Шанин. В съдебната система има хора с възможности, които знаят, че е най-добре и този случай да дочака 20-годишния давностен срок. Иначе ситуацията ще стане много сложна. Ако се докаже, че Кичатов е разстрелял ...

Публикувана на 10/02/11 21:03 http://e-vestnik.bg/12781/lukanov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване