10/02/11 16:27
(http://www.klassa.bg/)

Основоположникът на британския поп арт - Питър Блейк, откри сезона в МГМИ

Месецът на британското изкуство на „Оборище“ 10 обединява най-забележителните британски съвременни автори, сред които Аниш Капур, Марк Куин и Деймиън Хърст
Кралски гвардейци, двуетажни автобуси, ливърпулската четворка - познатите символи на Великобритания, редом с иконите от отминалото столетие - Елвис Пресли, Бриджит Бардо, Мерилин Монро, са част от дебютното за страната ни представяне на основоположника на британския поп арт сър Питър Блейк пред българската публика. Той гостува с експозицията си „Питър Блейк: Absolut Brit Art“ в култовата Музейна галерия за модерно изкуство на „Оборище“ 10 в столицата.
Представянето на сър Блейк е в рамките на месеца на британското изкуство и творчество, през който ще бъдат показани и други три имена, които са сред най-влиятелните творци на лондонската и световната арт сцени - Аниш Капур, Марк Куин и Деймиън Хърст.
Двете серии, с които се представя авторът - „Paris Suite” и „Venice Suite”, пресъздават необикновена атмосфера, придружена от изтънчен британски хумор. Те са подписани и номерирани лично от твореца, който съвсем скоро ще ни изненада с новата си серия „Лондон“.
Поредица от сериграфии, наречена „Звезди“, пресъздава в поп арт стилистика любимите идоли на художника - Елвис, Бриджит Бардо, Мерилин, „Бийтълс“ и, разбира се, Кейт Мос – близка приятелка на Блейк, чийто портрет е подписан от самата звезда.
Трите големи картини в експозицията от музеен клас, Мерилин Монро и Бътерфлай Мен –Лос Анджелис и Париж са творби, за които Питър Блейк използва новаторската техника „инкджет върху платно”. Като тираж те са единствени (1/1).
„Кръстникът“ на британския поп арт добива световна известност с култовата корица за албума „Sgt. Peppere’s Lonely Hearts Club Band” ( 1967г.) на „Бийтълс“.
Питър Блейк формира своя оригинален почерк и силно присъствие в края на 50-те години. През този период творбите му представляват оригинален синтез между рекламни изображения, музикални акценти и спортни емоции, обединени с изразните средства на колажа.
През дългогодишната си кариера художникът създава колажи, скулптури, гравюри, както и комерсиално изкуство под формата на графики и обложки на музикални албуми. Сър Блейк преподава в многоуважавани арт институции включително и в St.Martin's School of Art и Тhe Royal College. През 2002 г. е удостоен от кралицата с рицарско звание за заслуги в областта на изкуството.
Като един от изключително продуктивните британски творци, Питър Блейк отдавна е част от пазарa на съвременното изкуство. Миналата година аукционна къща Christie’s – Лондон, продаде негов колаж с маслени бои „Loelia, World's most tattooed lady” (1955 г.) за 448 952 долара. Сюжетът с татуираните дами добива широка популярност и във вариант на серия от цветни сериграфии в малък тираж. Статистиката на световните аукционни къщи показва, че за последното десетилетие около 64% от продадените творби на художника са графики. Свързани изцяло с естетиката на британския поп арт, тези работи намират своите ценители във Великобритания, Германия, САЩ и други страни. През 2007 г. Tate Liverpool представи мащабна ретроспективна изложба с картини на Блейк, най-голямата след изложбата му в Tate Gallery през 1983 година.
Месецът на британското изкуство на „Оборище“ 10 обединява най-забележителните британски съвременни автори - редом с Питър Блейк, тук ще видите и ексцентричния скулптор Аниш Капур и лондонските провокатори – Марк Куин и Деймиън Хърст. „Музейна галерия за модерно изкуство има ексклузивни права за представянето на авторите в България“, уточни Деница Атанасова-Гергова.
„За първи път българска галерия показва произведения и на един от най-влиятелните и значими художници на този век - Аниш Капур. Капур е най-добре познат със скулптурните си обекти и инсталации - мащабни, мистични и разтърсващи. Сам той нарича себе си "живописец, който е скулптор"“.
През 1990 г. Капур представя Великобритания на Венецианското биенале и така става световноизвестен. Една година по-късно е награден с престижната награда “Turner Prize”, а през 2010 г. бе удостоен с Японската императорска награда за изкуство. Следващият му творчески триумф е завършването на огромната статуя в чест на Олимпийските игри през 2012 г. в Лондон. Само за изминалото десетилетие на международни търгове са откупени десетки инсталации на автора, като тяхната пазарна стойност варира между 30 000 $ и 3 000 000 $. По отношение на графичните му работи като най-търсена се очертава серията цветни офорти „Сенки”, създадена през 2007 г., част от която може да бъде видяна в галерията за модерно изкуство.
В селекцията на МГМИ попадат творби и на младите британци : най-богатия жив художник Деймиън Хърст – който бе представен през октомври 2010 г. в МГМИ със своята първа самостоятелна изложба, и Марк Куин – за когото това е първо участие в галерията на „Оборище“ 10. Творческите идеи на Хърст и Куин се пресичат от общи теми, свързани с екзистенциални въпроси за преходността на живота, вечната младост и красотата. За кратко време те влязоха в полезрението на колекционерите на съвременното изкуство и получиха световна известност.
Месецът, посветен на британското изкуство, ще продължи до 30 октомври в Музейната галерия за модерно изкуство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване