10/02/11 17:36
(http://www.klassa.bg/)

ЦИК обяви къде ще гласуват българите в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви градовете в чужбина, в които нашите сънародници зад граница ще могат да гласуват на президентските избори на 23 октомври тази година. Това стана ясно от официалния сайт на комисията.
По традиция най-много са хората, които са заявили желание да гласуват в Турция. Там ще има и най-много населени места, в които ще бъдат разкрити секции – общо 24. Освен в мегаполиса Истанбул нашите сънародници в южната ни съседка ще могат да гласуват в столицата Анкара, в Одрин, Измир, Измит, Бурса, Анталия и в други по-малки градове, в които живеят емигрантски общности от България.
На второ място по разкрити секции е Испания – българите там ще могат да участват във вота в общо 23 града, след които Мадрид, Валенсия, Валядолид и др. Родните емигранти в САЩ пък ще могат да дадат гласа си в 14 града – в населения с най-много българи зад Океана Чикаго, в Ню Йорк, Атланта, Бостън, Детройт, Лос Анджелис и др. В Италия, където по традиция също има голяма българска диаспора, ще може да се гласува в Рим и Неапол. В Гърция сънародниците ни ще участват във вота в Атина и Солун.
На 30 октомври от МВнР съобщиха, че в българските дипломатически и консулски представителства са подадени 37 606 заявления от български граждани за гласуване в 57 държави по света. Най-голям брой те са в Турция –23 601, Испания – 2799, и САЩ – 2434.
В Монреал, Канада, Димитровград и Босилеград, Сърбия, България няма дипломатически или консулски представителства и не е получила разрешение от приемащата държава за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент на републиката. Там ще може да се гласува, ако съответната държава разреши това, посочват от ЦИК.
Колко точно ще са секциите в съответните градове и на кои адреси ще бъдат разкрити те, ще решат дипломатическите представителства на България. Това трябва да стане до броени дни.
За разкриване на секция в населено място, където България има консулство или дипломатическо представителство, са нужни поне 20 заявления, а там, където държавата ни няма дипломатическа мисия - най-малко 100. Българин, който се намира в чужбина, но не е подал заявление за гласуване, също ще може да пусне в бюлетина в отворените вече секции, като ще бъде дописан в списъка в деня на вота.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване