10/03/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Защо светът няма пари

в. Вечер

Стотици демонстранти в Ню Йорк са арестувани. Блокират пътища, протестирайки пред Уолстрийт - Ватикан на богатите банкери и борсови спекуланти по света. Протестират, убедени, че банкерите ограбват и тях, но и държавата, която не може да се противопостави на тяхната мощ и богатство.

Американците нямат пари. Дори и Америка няма пари и трябва извънредно да задлъжнява, за да плати държавните си задължения, а и заплатите на своята скъпа армия и администрация. Америка е изправена пред увеличаваща се безработица, която, както изглежда, ще надмине тяхната критична граница от над 10 процента. Изглежда е лесно да се предположи, че държавата, и то най-мощната и организирана държава като Америка, може да тръгне към редица репресивни мерки и да дисциплинира банкерите и фондовете, които са по-богати и по-мощни от държавата.

Привидно е така. Но на практика не е така. Не става. Банкерите държат под контрол мощните медии, които създават обществен климат в тяхна полза. Ако някой предприеме нещо срещу тях, банкерите плащат под масата на конгресмени и сенатори, които не приемат закони във тяхна вреда.

Ако някой си мисли, че това е “Балкански синдром”, нека не живее вече в тази заблуда. И ние сме научили триковете от някой друг, по-умен от нас. Най-могъщият човек на света - Обама, е немощен против банкерите. Когато той обяви данъци върху прекомерното обогатяване, които на първо място се отнасят за могъщите банкери и социални мерки за обуздаване на безработицата, банкерите чрез своите интелектуалци, медии и експерти, тази банкерска машина, го обвиниха, че подтиква класово разделение. Ако е искал да бъде Троцки, е сбъркал и времето, и мястото, казват на Обама.

Америка е в хаос. А когато там е хаос, на всички ни се свива сърцето. Свива ни се, защото американската армия е най-големият потребител на пари в света. Тази армия годишно харчи около 900 милиарда долара. Това е почти двойно повече отколкото харчат всички армии по света, включително големите армии на Китай, Русия, Великобритания, Франция, Турция. Огромни пари!

В американската армия работят 1 400 000 души, а около 2 милиона работят за нуждите на армията в цивилната индустрия. Тя е най-голям център по заетостта и инструмент на американската икономика. Когато армията усети, че я заплашва намаляване на бюджета, уволнения и губене на мощ в родината и особено в чужбина, знае как да бъде неприятна. Това не е американски специалитет. Винаги е било така.

Затова ще има нови и нови войни. Нови доказателства, че армията е нужна и не може без нея. Нови информации за застрашаване на националната сигурност. А войните ще се случват навсякъде, където има шанс за тях. От Афганистан, през Пакистан до Либия и Балканите. Южна Америка чака на опашката.

В Афганистан неотдавна бе надскочена бройката от 2 000 загинали от съюзническите сили. А резултат от операцията кажи речи няма. В Ирак американците имаха 170 000 войници, сега са малко над 50 000. Ще си помислиш, че 120 000 войници са останали без работа, но не. Не е така. Местата на легалните войници в Ирак бяха заети от т.нар. агенции за частна охрана като Блекуотърс и други. Сега в Ирак има 100 000 американци, които работят като частни фирми за охрана. В Афганистан на това основание работят около 115 000 души. Това са 215 000 работни места за американците на основата на услуги в кризисни райони.

Огромен брой неприятни типове, които са останали без работа и вместо да правят проблеми у дома, нека бродят по света и правят онова, което единствено могат. Това са американски работи, би казал някой като повърхностно заключение. Дали?

Пред очите ни се води война между САЩ и Европа. Финансова война. САЩ имат долара, който ...

Публикувана на 10/03/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12787/zashto-svetat-nyama-pari/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване