10/03/11 18:48
(http://www.klassa.bg/)

Трайчо Трайков договаря енергийно сътрудничество с Казахстан

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще участва в енергиен форум в Казахстан, на който ще се дискутират възможностите за доставка и транзит на природен газ през страната ни. Очаква се форумът да бъде открит от президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, а в него ще се включат и министър-председателят на Казахстан Карим Масимов, еврокомисарят Гюнтер Йотингер, бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, енергийни министри от ЕС и световни енергийни компании. Министър Трайков ще направи изказване за ролята на Каспийския регион за енергийната сигурност на Европа.
България и Казахстан ще си сътрудничат в сферата на инвестициите и иновациите и в развитието на транспортната инфраструктура и при преноса на нефт и газ. Това е записано в споразумението за икономическо сътрудничество между двете страни, което подписаха вчера в Астана министър Трайков и вицепремиерът и министър на индустрията и новите технологии на Казахстан Асет Исекешев. Като най-източната част от ЕС, България е чудесна платформа за навлизане на стоки и инвестиции от Азиатския регион към европейските пазари, обясни Трайков след подписването на споразумението. Казахстански компании може да участват в конкурсите за концесии на пристанищата в Бургас и Варна.
Руската компания "Газпром" ще доставя чрез частни турски доставчици природния газ, от който се отказва държавната „Боташ“. Това заяви вицепрезидентът на руската компания Александър Медведев, цитиран от Интерфакс. В момента „Газпром“ доставя около 60% от природния газ на Турция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване