10/04/11 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Влизаме в еврозоната само когато там видим правила

Ще влезем в еврозоната само когато там видим правила. В противен случай, от място за стабилност, там се получава място за даване на пари, за подпомагане на закъсали, а целта е съвсем друга. Това каза вчера премиерът Бойко Борисов при откриването на Българо-чешки бизнес форум в Прага. Министър-председателят беше на двудневно посещение в чешката столица на 3 и 4 октомври по покана на чешкия си колега Петер Нечас. „Правителствата на Чехия и България напълно отказват да дадат дата за приемане в еврозоната, защото никой не знае какво ще стане с този проект”, каза от своя страна Нечас, цитиран от АФП.
„Европейските държави, които имат по-висок бюджетен дефицит от 3 %, да направят пенсиите колкото в България и до една-две години ще решат проблема“, предложи още Борисов след срещата с чешкия премиер. „В българския парламент опитваме да променим конституцията и да бъде заложено, че никое правителство не може да си позволи повече от 3 % дефицит. Това трябва да влезе в обща европейска конституция и всяко правителство да си промени така конституцията“, предложи той. И добави: „Кой не иска да направи пенсиите високи, и ние искаме възрастните хора да пътуват, да живеят добре. Що за популизъм е това на европейските лидери?“, попита той.

Не желаем заем от МВФ

„Заем от МВФ не ни е нужен, имаме фискален резерв, който прави стабилни левът и еврото“, обяви още министър-председателят, след което обърна внимание на кредитните ни рейтинги. „Не случайно „Мудис” ни вдигна кредитния рейтинг, очакваме до месец и "Стандарт енд Пуърс" да се произнесе по нашето състояние“, обяви той. Според него добрата оценка идва от вътрешната стабилност, усвояването на еврофондовете, по-добрия туризъм, по-доброто земеделие. На въпрос на чешки журналисти за ниските доходи в България премиерът обяви, че в нашите банки има над 30 милиарда лева на населението. „Пред нас стои въпросът – как да стимулираме потреблението“, призна той.

Искаме повече инвестиции

Премиерът не подмина и въпроса с чешката енергийна компания. „Надявам се проблемите с ЧЕЗ от миналото да се преодолеят и в следващите месеци отново да можем да говорим за дружеството като за една от добрите чешки инвестиции в България“, обяви Бойко Борисов и подчерта, че желаем повече чешки инвестиции у нас. „Желаем и български инвестиции в Чехия по правила, взаимноизгодни за двете държави“, каза още Борисов. Той подчерта, че чешките инвестиции са в енергетиката, транспорта, околната среда, модернизацията на железопътните линии, изграждането на метрото.

Конфискуват имущество от престъпна дейност без съдебно решение

Законът за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, ще бъде приет по начина, по който го изисква докладът на Европейската комисия. Това заяви Борисов по време на срещата си с българската общност в Прага. По отношение на гражданската конфискация той уточни, че отнемане на имущество без съдебно решение не се приема добре и в самата Европа. „В много държави би се приел едва ли не като връщане на комунизма. Но те вече са толкова наплашени от България през тези 20 години, че казват „не, искаме да го има”. Добре, ще го има; ще положим усилия, ще го приемем точно в този вид, макар че и те знаят, че това не е точно така“, добави Борисов.

Президентските избори са като Шампионска лига

„Участието в президентските избори е като в Шампионската лига“, каза премиерът. На въпрос дали има възможност друга партия, а не ГЕРБ да спечели президентските избори, Борисов каза: „Защо не питаш сър Алекс Фъргюсън – защо му е да участва в Шампионската лига? Защо не си играе само в един турнир, защо участва във всички купи, защо участват на три фронта? Защото, ако си отбор това е състезанието, участваш и биеш. Не се предаваш, не казваш – това мен не ме интересува“, разпалено обяви премиерът. „Само българските отбори са така – падаш в европейския турнир и казваш „отивам и се съсредоточавам във вътрешното първенство”, добави той. Борисов призна, че ако „не дай Боже паднем на президентските избори – веднага на другия ден ще поискат предсрочни избори“. След това Борисов зададе няколко риторични въпроса, на които даде и отговор. „Ако не бях направил правителство на малцинството, България къде щеше да е сега? Оттатък Гърция. Но Гърция заради еврото я подкрепят, а нас кой да ни подкрепя? Но някой да ни го признава сега. Ние нямаме друга партия, която да ни поддържа; всички партии са ни в опозиция. Всички са срещу нас“, подчерта той.

За Катуница и ромите

Проблемът в Катуница е чисто криминален, всички подбудители, извършители, участници бяха задържани и са в ареста. Така премиерът отговори на въпрос на чешки журналисти за случая в Катуница.
В късния следобед премиерът се срещна с президента на Чехия Вацлав Клаус.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване