10/04/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Въвеждат нова система за финансиране на здравеопазването

От следващата година ще бъде въведена нова схема на финансиране на здравните заведения, която предвижда замяна на клиничните пътеки с диагностично-свързани групи. Това заяви вчера здравният министър Стефан Константинов в Перник, където откри ремонтираното детско отделение на местната болница. Според Константинов клиничните пътеки много изкривяват формирането на заплатите на медицинския персонал, работата на лекаря, пречат дори и на пациента.
Новата схема на финансиране ще премахне досегашната практика пациентите да бъдат изписвани след лечение на определено заболяване и след една седмица отново да ги приемат за друго или съпътстващо заболяване. За въвеждането на диагностично-свързаните групи се предвижда финансиране от 3 млн. лв. за купуване на ноу-хау и софтуер, както и за обучение за прилагането им. Новият начин на финансиране на болниците от касата предвижда да се свържат базата данни на общопрактикуващите лекари, лечебните заведения, НЗОК и здравното министерство. Планираната промяна няма да бъде въведена внезапно и ще бъде предшествана от подготвителен период. Според Стефан Константинов новата схема за финансиране на болниците ще спре и отлива на медицински персонал от страната, тъй като се очаква тя да осигури по-добро заплащане в сферата на здравеопазването. "Искам да се стимулира работата в България", каза още здравният министър. Заради това, по думите на здравния министър, на всички насочени за лечение в чужбина ще бъде дадена възможност да се лекуват у нас. Ще бъдат извикани специалисти от чужбина, които да научат нашите лекари да работят в екип.
В момента в болница „Св. Иван Рилски“ се извършвал медицински одит и видеозаписите са спрени, обясни Стефан Константинов по повод протестите на лекарите от здравното заведение. Той припомни, че в отделението по неврохирургия през последните две-три години периодично са избухвали скандали, и заяви :"Търсете парите!".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване