10/04/11 21:17
(http://e-vestnik.bg/)

Йеменската Ал Каида продължава да е опасна

Асошиейтед прес

Крилото на Ал Каида в Йемен продължава да е сериозна заплаха в тази изключително нестабилна страна, дори и след като при атака с американски безпилотен самолет бяха ликвидирани трима негови водачи. Военното командване на организацията не е пострадало, напротив - укрепва, тъй като от месеци Йемен е раздиран от политически вълнения.

Докато президентът се бори да запази властта си, въоръжени ислямски групировки се възползваха от отслабения правителствен контрол и превзеха няколко града на юг. Засили се опасността, чете могат да се укрепят там за дълго. В събота въоръжените отряди, които държат Зинджибар, столицата на южната провинция Абиян, влязоха в битка с правителствените сили и в престрелката загинаха най-малкото 28 войници и екстремисти.

Смята се, че Йемен е от решаващо значение за битката с терористичната мрежа. Бедната страна в южната част на Арабския полуостров се намира на подстъпите към Саудитска Арабия и петролните страни от Залива, разположена е на морските пътища, водещи към Суецкия канал. Но редът там се разпада, защото президентът Али Абдула Салех е изправен пред продължаващи повече от седем месеца протести с настояване за край на 33-годишното му авторитарно управление, а верните му сили се бият с въоръжени отряди и с племенни бойци, които са на страната на опозицията.

По ирония на съдбата заради вълненията САЩ изглежда активизираха усилията да се преборят с Ал Каида в Йемен, смятана за най-активното и най-опасното крило на Ал Каида.

Салех изглежда се опитва да остане на власт, представяйки се като по-ценен в този момент за Вашингтон, който го кара да се оттегли и да позволи да се извърши стабилен преход. Пред последните месеци Салех - отдавна критикуван като ненадежден в битката срещу Ал Каида - позволи на американски антитерористични части да действат по-свободно в страната му, казват американски и йеменски служители.
Висшият американски съветник по въпросите на борбата с тероризма Джон Бренън каза, че йеменците сега по-охотно споделят информация къде се намират обектите на Ал Каида. Йеменски служители от сигурността казват, че от март САЩ са започнали всеки ден да нанасят много въздушни удари по южната част на страната, че на американски служители най-сетне им е било позволено да разпитват заподозрени членове на Ал Каида - нещо, срещу което Салех дълго се съпротивляваше. Служителите приеха да говорят по разузнавателни теми при условие, че останат анонимни.
Сътрудничеството изигра решаваща роля в преследването на Ануар ал Аулаки, американско-йеменския духовник, убит в петък с удар от американски безпилотен самолет в пустинен район в Централен Йемен. При удара бе убит и Самир Хан, пакистанец с американско гражданство, пропагандистът на групировката, издавал англоезичното интернет списание “Инспайър”.

Смята се, че при удара е загинал и главният бомбаджия на Ал Каида в Йемен Ибрахим ал Асири. Двайсет и девет годишният саудитец е измислял взривните устройства, използвани в един от най-известните заговори на групировката, включително в неуспешния опит за атентат на Коледа 2009 г. за взривяване на самолет, летящ за Детройт, и хванатите два принтера, пълни с експлозиви, пратени от Йемен по пощата за САЩ през 2010 г.

Смъртта на тези важни фигури от Ал Каида ще нанесе тежък удар на дейността на “Ал Каида на Арабския полуостров”, както се нарича групировката, тъй като Аулаки бе ценен с умението си да вербува мюсюлмани в чужбина, които да извършват атаки, а Ал Асири бе опитен създател на бомби за такива нападения.

Но ударът “не променя опасната динамика. Погледнато като цяло, най-важното е че страната се разпада”, каза Брус Ридъл, старши изследовател в Брукингс и бивш служител на ЦРУ. “Салех тласка страната си към гражданска война, като отказва да се оттегли, (…) като създава хаос, от който ще се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване