10/04/11 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Канада е най-добра за правене на бизнес, България се изкачва с 6 места

Канада е най-добрата държава за правене на бизнес в света, а България се изкачва с шест места и вече е 47-а в класацията на сп. „Форбс". Тя проучва икономическата среда в 134 страни по 11 критерия, сред които иновации, права за собственост, корупция, свобода (лична, на търговията и валутна), защитеност на инвеститорите, ръст на фондовия пазар и др. Лидерът тази година бе четвърти в миналогодишното издание. Тогава най-добрата държава за правене на бизнес бе Дания – тази година пада под номер 5 заради слабия фондов пазар. Канада е успяла да избегне банковите проблеми на много други, тя е на първо място по критериите „защитеност на инвеститорите" и „леснота за започване на бизнес." Заема 9-о място по тежест на данъците спрямо 23-то преди година. САЩ са на 10-о място, главно заради данъчната тежест. А в дъното на класацията на „Форбс“ са Зимбабве (номер 133) и ЧАД (номер 134).
България се издига от 53-то на 47-о място непосредствено след Катар и малко преди Бахрейн, Тринидад и Тобаго и Грузия. Изданието отбелязва спада на БВП с 5 на сто през 2009 г. и стагнацията през 2010 г. Според прогнозата се очаква скромен ръст на икономиката за 2011 г. Сред основните проблеми са корупцията в държавната администрация, слабата правосъдна система и силната организирана престъпност. България е изпреварена от Кипър (28-о), Литва (30-о), Македония (35-о).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване