10/04/11 16:02
(http://www.klassa.bg/)

Луна на Сатурн е подходяща за ски

Повърхността на сатурновата луна Енцелад се оказа покрита с миниатюрни ледени кристали, които биха били много подходящи условия за каране на ски, съобщи д-р Пол Шенк от Института за изучаване на Луната и планетите в Хюстън на конференция във френския град Нанте, позовавайки се на данни от космическата сонда „Касини“.
През 2005 г. „Касини“ забеляза струи от лед и пара на Енцелад, които се изхвърлят в пространството от успоредни пукнатини близо до южния полюс, припомня РИА „Новости“. Данните от сондата показват, че изхвърлянето на лед и пара от Енцелад е продължавало от хиляди или дори милиони години, което е напълно достатъчно повърхността му да се покрие с дебел слой ледени кристали. „По-рано тази година доказахме, че веществото, изхвърляно от пукнатините на Енцелад, покрива повърхността на сатурновите луни. Сега открихме доказателства, че самият Енцелад е покрит с дебел слой лед“, обясни Шенк. Според Шенк снегът на Енцелад е много различен от този на Земята – той не е съставен от снежинки, а от миниатюрни ледени частици с размери от един или два микрометъра, което би направило подобен снеговалеж невидим за нашите очи. „Това е мечтаният сняг за всеки скиор“, каза Шенк.
За да потвърдят присъствието на снега на повърхността на Енцелад, учените са изследвали снимки с висока резолюция. Те показали необичайно загладени релефни форми, под които се виждали призрачни геоложки структури. Тези данни, както и измерването на наклона и височината на склоновете показали, че на повърхността действително има слой от зърнест материал, който покрива твърдия лед.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване