10/04/11 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Малко са жените работодатели

Жените в политиката, в социалния и обществено-политическия живот не са равнопоставени. Малко са жените работодатели, малко са жените, които участват в управителните съвети, които са във висшите ръководни органи на синдикатите. Изпълнявайки Пекинската конференция и платформа и целите на хилядолетието, се разработва и националният план за равнопоставеност на жените.
В него е записано, че трябва да се преодолява мъжкият стереотип и жените да имат повече високи позиции в политиката и в местната власт. Затова сме насочили усилията си в тази посока, защото Общественият женски парламент – XXI век, Женската комисия към КНСБ, която работи по проблемите на жените, децата, семейството, младите хора, смятаме, че това е голям ангажимент, който трябва да проявяваме и да информираме обществото за това, че повече жени трябва да имат възможност да участват при вземането на решения, независимо на каква основа са те – дали за развитието на социално-икономическите, политическите процеси в България, за преодоляването на насилието над жените в семейството, за грижата за младите майки и равнопоставеността с мъжете при отглеждането на децата, или за изравняването на работните заплати. По данни на Евростат в България 13,7% е по-ниска работната заплата на жените спрямо мъжете даже и в еднакви сектори.
Това е така, защото една голяма част от секторите, където работят повече жени, са феминизирани и обикновено във феминизираните сектори има и елементи на дискриминация, елементи, свързани с насилие, и други негативни процеси. Има директиви, резолюции, особено на Световната профсъюзна конфедерация, на Европейската профсъюзна конфедерация, където ние, жените в синдикатите, хората на наемния труд, трябва да полагаме максимум усилия всички тези неща да се преодоляват постепенно в едно демократично общество.
Политиките за равнопоставеността не може да ги решаваме само ние, жените, трябва да бъдем подпомогнати и от мъжете. Те трябва да знаят, че в този мъжки свят чистото мъжко управление не е за препоръчване. Винаги има друг нюанс при вземането на решения, когато в тях участват жени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване