10/04/11 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Обама - борбата с тероризма не стига за втори мандат

Асошиейтед прес

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Американският президент Барак Обама отбеляза редица успехи в борбата с тероризма и получи високи оценки от обществото за външната политика, но нито едно от двете постижения няма да му помогне да задържи Белия дом.

Това е горчива констатация за правителството. Още когато сенаторът с един мандат спечели президентските избори, изникнаха въпроси за готовността му да се справи с проблемите на националната сигурност. Обама обаче получи широко признание за операциите, в които бяха убити терористични лидери, най-вече Осама бин Ладен през май и Ануар ал Аулаки миналия петък.

Аулаки, американски гражданин, който бе убит при атака с американски безпилотен самолет, бе определен от правителството като “важен оперативен играч” в терористични заговори. Сред тях бяха два осуетени опити за атентати срещу пътуващи за САЩ самолети, срещу самолет на Коледа 2009 г. и срещу товарни самолети миналата година.

Обама може с основание да твърди, че е помогнал на либийските бунтовници да отстранят от власт Муамар Кадафи, че е помогнал на други демократични въстания в арабския свят, че работи за приключване на войните в Ирак и Афганистан и че договори ново споразумение с Русия за намаляване на ядрения арсенал.

Но ако не се случат непредвидени събития, при упорито високата безработица и трусовете на финансовите пазари хората ще са много по-склонни да гласуват следващия ноември с мисъл преди всичко за икономиката, а не за постиженията на президента във външната политика и борбата с тероризма.

Това е лоша новина за правителството, защото хората дават на Обама далеч по-високо одобрение за борбата с тероризма, отколкото за работата му в сферата на икономиката.

Всъщност рейтингът на Обама за борбата с тероризма бе далеч по-висок от рейтинга му по всеки друг въпрос, сочи проучване на Асошиейтед прес и на Прес-Джи еф кей, извършено в края на август. То показа, че 60 на сто от анкетираните са одобрили работата на Обама в сферата на борбата с тероризма и само 36 на сто са одобрили управлението му в икономиката - рекордно нисък резултат за Обама до момента.
Общото одобрение за работата на Обама също падна до рекордно ниско ниво - 46 на сто според проучването.

Шансовете за преизбиране изглеждат дори още по-мрачни, като се има предвид, че според 92 процента от анкетираните икономиката е изключително важен или много важен въпрос. За сравнение 73 на сто отдават същото значение на тероризма, но дори те са разделени по въпроса дали Обама трябва да бъде преизбран.

Неясно е също дали убийството на Аулаки ще донесе на Обама нова политическа подкрепа. Ревностният духовник, роден в САЩ, участваше в няколко опита за големи атентати в САЩ, но името му не е така познато на повечето американци като това на Бин Ладен.

Заповедта на Обама към американските специални сили да убият Бин Ладен при рейда срещу пакистанското му убежище рязко повиши рейтинга на президента. Този скок обаче се оказа краткотраен - поредното доказателство за второстепенното значение, което гласоподавателите отдават на борбата с тероризма.

“Не е 2004 г.”, каза Рик Нелсън, висш сътрудник в Центъра по стратегически и международни изследвания, имайки предвид годината, когато бе преизбран президентът Джордж Буш. “Това не е основният въпрос, пред който САЩ са изправени. Основният въпрос е икономиката и работните места. Той ще засенчи всичко, което правим в чужбина”.

Общият въздушен удар на ЦРУ и американските въоръжени сили, чиято цел бе Аулаки и при който бе убит втори американски гражданин, не мина без да предизвика полемика.

Нападението изглежда е първото, в което американски гражданин е проследен и убит въз основа на тайни разузнавателни данни и по нареждане на президента, а това повдигна въпроси за обхвата на президентските правомощия.

Конгресменът от Тексас Рон Пол, който е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване