10/04/11 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Симфоничният оркестър на БНР стартира успешно музикалния сезон

Независимо от неудобствата, породени от факта, че концертната зала „България“ все още е арена на грандиозен ремонт, който още не е приключил, родните меломани трябва да са спокойни! Творческият музикален сезон 2011-2012 за Симфоничния оркестър на БНР се очертава да бъде изключително силен, изпъстрен с интересни концерти и престижни гостувания на артисти със световна слава.

Мениджмънтът на БНР търси усилено решения

Като част от политиката на общественото радио в областта на културата в условия на криза и по повод неблагоприятните обстоятелства, породени от ремонта на зала „България“, генералният директор на Българското национално радио Валери Тодоров обяви, че ръководството на медията търси активно рационални решения и партньорство с културните институти в столицата за гарантирането на успешния концертен сезон на Симфоничния оркестър на БНР. Валери Тодоров изрази надежда, че в серията от срещи с ръководствата на НДК, Националната опера и представители на Министерството на културата ще бъде проявено разбиране към неудобствата с необичайната организация на концертите и нагласите на публиката. „БНР заслужава уважение и респект, защото е съдействала безкористно за утвърждаването на много институции и в момента продължава да тиражира изкуство от всички жанрове. Има известни неуточнени детайли, свързани с провеждането на гостуването ни в НДК, по отношение на по-високите цени за наем на залите, акустичните параметри, но се надявам, че ще намерим рационално решение. Вярвам, че в лицето на новото ръководство на НДК ще намерим партньор и че те ще се отнесат с необходимия респект към радиото като институция“, коментира Тодоров.
За да стартира успешно сезонът, вече са подсигурени залите, в които публиката ще може да се наслади на планираната концертна програма. В Зала 1 на НДК ще бъдат изнесени 4 концерта: на 7 октомври – вечерта на откриването, когато под палката на маестро Табаков ще прозвучи „Рапсодия“ на Веселин Стоянов, Концерт за цигулка от Йоханес Брамс със солист Валя Дервенска и Симфония №3 „Ероика” от Бетовен. Другите три прояви в двореца са: Коледният концерт на 23 декември, „Амбицията на тембъра” на 20 януари 2012 г. и „Възкресение” на 13 април 2012 г. Останалите събития от проявите на Симфоничния оркестър на БНР ще преминат в бутиков формат в Студио 1 на медията. Всички прояви на музикантите ще бъдат предавани директно и в ефира на програма „Христо Ботев“.
По думите на Валери Тодоров действията на управляващия мениджмънт са ефективни и заради факта, че БНР е единствената в рамките на европейската общност, която не е прибегнала до съкращаване на съставите си и не само съхранява шестте си музикални формации, но им осигурява условия за постигане на изключително професионално израстване. „Симфоничният оркестър, Биг бендът, Детският радиохор, формация „Радиодеца”, Смесеният хор и Оркестърът за народна музика представляват един невероятно силен екип от музиканти с блестящи възможности като солисти и инструменталисти.

Репертоарът ще бъде балансиран

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР маестро Емил Табаков подчерта, че и през настоящия музикален сезон репертоарът ще бъде изключително балансиран между популярни и обичани автори и творби, които не са изпълнявани у нас или са малко известни, или нови като направления и жанрове. „Вече е практика контрактуването на нови български автори с концертни изпълнения и запис на творбите им. През сезона публиката ще чуе Концерт за пиано от композитора Александър Кандов в изпълнение на Боян Воденичаров, творби на Георги Минчев и проф. Димитър Христов. Концертът за алпийски рог на Шнидер и Алпийската симфония от Рихард Щраус са част от необичайно вплитане на модерни заглавия в репертоара“, заяви маестрото.
В рамките на абонаментния цикъл на радиосимфониците ще прозвучи и Концертът за пиано от Джон Адамс в изпълнение на младия Александър Райчев, а композиторът Бенямин Юсупов ще застане на диригентския пулт по време на изпълнението на Концерта за два кларинета – проява, която е под егидата на посолството на Израел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване